Ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a declarat că ţara sa nu trimite „arme şi muniţie” nici Rusiei, nici Ucrainei, pe fondul zvonurilor privind un presupus sprijin al Beijingului faţă de invazia rusă, transmite EFE.
„Există multă dezinformare cu privire la sprijinul militar al Chinei pentru Rusia. Dezminţim. Ceea ce trimite China sunt medicamente şi saci de dormit. Nu trimitem nici arme şi nici muniţii niciuneia dintre părţi”, a dat asigurări diplomatul chinez într-un interviu acordat duminică postului CBS.
China pledează pentru diplomație, dar evită să condamne Rusia
Totodată, Qin Gang a subliniat că ţara sa „este împotriva războiului” şi că va face „tot ceea ce este nevoie pentru a detensiona această criză”, cu toate că a refuzat să condamne invazia, notează EFE.
Preşedintele american Joe Biden a avertizat vineri într-o videoconferinţă cu omologul său chinez Xi Jinping cu privire la „consecinţele” la care se expune China dacă oferă „sprijin material” Rusiei în invazia acestei ţări asupra Ucrainei.
Ambasadorul Qin Gang a calificat conversaţia dintre cei doi lideri drept „sinceră, profundă şi constructivă”, şi în timpul căreia Xi „a spus foarte clar” că Beijingul „mizează pe pace şi se opune războiului”.
Întrebat care este motivul pentru care China nu condamnă deschis invazia, Qin Gang a calificat drept „naivă” convingerea că „condamnările rezolvă problema” şi a pledat pentru „diplomaţie”.
Beijingul, o soluție pentru mediere
Solicitat să răspundă dacă China oferă susţinere financiară Rusiei în invazia acestei ţări împotriva Ucrainei, Qin Gang s-a limitat să spună că ambele ţări menţin „o cooperare comercială, economică, financiară şi energetică normală”.
„China are cooperări comerciale, economice, financiare și energetice normale cu Rusia. Acestea sunt afaceri normale între două țări suverane, bazate pe legile internaționale, inclusiv pe regulile OMC (Organizația Mondială a Comerțului)”, a declarat Qin, potrivit sursei citate.
Totodată, diplomatul chinez a apreciat că „relaţia de încredere” dintre Rusia şi China pune Beijingul într-o „poziţie unică pentru a putea media” în soluţionarea conflictului.
„China este parte a soluţiei, nu parte a problemei”, a insistat el.
Ce va alege China?
În pofida legăturilor comerciale în creștere cu Asia de Sud-Est și a unei economii care este mai puțin dependentă de comerț în ultimul deceniu, interesele economice ale Chinei rămân puternic orientate către democrațiile occidentale, arată datele comerciale analizate de Reuters.
Potrivit analiștilor, pentru China nu există sens, din punct de vedere economic să se alieze cu Rusia, deoarece Statele Unite și Uniunea Europeană constituie în continuare peste o treime din exporturile chineze.
„În ceea ce privește chestiunea pur economică, dacă China ar trebui să facă o alegere – Rusia versus toți ceilalți – vreau să spun că pentru China este o chestiune de la sine înțeleasă, deoarece este atât de integrată cu toate aceste economii occidentale”, a declarat Chad Bown, cercetător la Peterson Institute for International Economics, cu sediul la Washington, care urmărește îndeaproape comerțul cu China.