Alianţa Nord-Atlantică, prin vocea lui Jens Stoltenberg, dar şi a secretarului de stat american, Antony Blinken, a trimis un mesaj fără precedent pentru Rusia şi Vladimir Putin. Războiul din Ucraina ar putea reprezenta începutul unei noi ere la nivelul relaţiilor la nivel mondial, dintre marile puteri militare ale lumii.
Declaraţii de ultimă oră de la vârful NATO!
Liderul NATO pune Rusia la zid după atacul asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa
Vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a întâlnit cu şeful diplomaţiei americane, secretarul de stat Antony Blinken, înaintea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, ce are loc la Bruxelles.
Liderul NATO a subliniat, din nou, că Alianţa Nord-Atlantică este una defensivă, care nu vrea să intre în război cu Rusia. însă nu va ezita să se apere, în cazul în care conflictul va ajunge pe teritoriul său.
În plus, Stoltenberg a condamnat atacul ce a avut loc la centrala nucleară de la Zaporojie, subliniind că astfel de evenimente demonstrează cât de important este ca acest război să fie oprit.
“NATO nu este parte din conflict, este o alianță defensivă. Nu căutăm războiul cu Rusia”
“Astăzi, mai târziu, miniştrii Apărării ai NATO se vor întruni și coordona, dar și consulta vizavi de răspunsul nostru asupra invaziei brutale a Rusiei asupra Ucrainei, dar și asupra a ceea ce implică asta pe termen lung.
Condamnăm atacurile asupra civililor. Peste noapte am văzut și un atac asupra unei centrale nucleare, ceea ce demonstrează că acest război este unul teribil și cât de important este ca Rusia să-și retragă trupele și să înceapă să depună eforturi diplomatice cu bună credință.
Aliații NATO au implementat sancțiuni fără precedent. Furnizăm sprijin Ucrainei, concomitent. NATO nu este parte din conflict, este o alianță defensivă.
Nu căutăm războiul și conflictul cu Rusia și în același timp trebuie să ne asigurăm că nu există neînțelegeri vizavi de angajamentul nostru de a proteja și a acorda protecție tuturor aliaților noștri, mai ales aliaților de pe flancul estic.
Este o prezență defensivă a membrilor noștri acolo și avem un angajament extrem de puternic al americanilor, cu mai multe trupe care sunt trimise. Întotdeauna este bine să vedem trupe americane în Europa și să vedem profesionalismul și angajamentul lor ca parte a angajamentului nostru deplin.
Pe partea de est, pe mare, terestru și naval, suntem puternici. În momentul de față putem să demonstrăm faptul că America de Nord stă, împreună într-o solidaritate strategică, alături de Europa”, a declarat, vineri, Jens Stoltenberg, potrivit Rador.
Statele Unite promit că statele membre NATO vor fi apărate “dacă vine conflictul la noi”
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a vorbit, la rândul său, despre unitatea NATO şi despre modul în care alianţa îşi va apăra, fără rezerve, fiecare centrimetru al statelor membre.
“După atacurile neprovocate și premeditate ale Rusiei împotriva Ucrainei, alianța a răspuns rapid, unit, cu hotărâre.
Alianța noastră este defensivă. Nu dorim să intrăm în conflict, dar dacă vine conflictul la noi, suntem pregătiți și vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.
Viitorul comun găsit e unitatea alianței, care a fost văzută clar în ultimele săptămâni și va rămâne foarte clară în următoarele”, a precizat Antony Blinken.
Vineri, 4 martie, are loc cea de-a patra întâlnire a Consiliului Afaceri Externe al UE pe tema Ucrainei, de la debutul războiului, din data de 24 februarie.