La doar câteva zile după ce un șef al Forței Aerospațiale a anunțat că zeci de avioane străine de recunoaștere au zburat în 2020 în apropierea frontierelor Rusiei, ziarul oficial al Ministerului Apărării, Krasnaya Zvezda, a informat că alte 36 de avioane străine au efectuat zboruri similare în ultima săptămână, relatează NationalInterest.
Rusia a urmărit cu atenție avioanele care au zburat peste apele Mării Baltice, Barents și Mării Negre lângă granițele Rusiei de Vest, precum și peste Marea Japoniei și Pacificul de Vest până în Extremul Orient al Rusiei.
Potrivit agenției Tass, aproximativ treizeci de avioane spion străine împreună cu șase vehicule aeriene fără pilot (drone) au efectuat în ultima săptămână recunoaștere aeriană de-a lungul frontierelor de stat ale Rusiei. Aceste zboruri ale avioanelor spion au fost urmărite de stațiile radar rusești și nu au fost permise încălcări ale frontierei de stat, a declarat Ministerul rus al Apărării.
De asemenea, două avioane de luptă ruse au intervenit pentru a preveni încălcarea spațiului aerian rus. ”Un avion de vânătoare Su-27 al unităților de apărare aeriană din districtul militar sudic a intervenit pentru a identifica ținta aeriană și pentru a preveni încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse”, a declarat Centrul Național de Control al Apărării din Rusia.
O declarație similară a venit și din partea adjunctului comandantului-șef adjunct al Forței Aerospațiale, Andrei Yudin: „Forțele de apărare aeriană au detectat și urmărit peste 1.000 de avioane, inclusiv aproximativ 3.600 de avioane de luptă străine și peste 1.300 de avioane spion”.
O infografie a ziarului Krasnaya Zvezda a evidențiat că aeronave suplimentare, inclusiv avionul de luptă multirol Su-35S, avionul de transport militar Il-76MD-90A și bombardierul de luptă supersonic Su-34 au fost livrate în cadrul planului de achiziții de apărare a Rusiei. În timp ce avioanele de vânătoare Su-27 ar putea să-și ducă mai departe rolul de urmărire și escortare a avioanelor străine, este posibil ca noile aparate Su-35 și Su-34 să preia în curând astfel de sarcini.
Cel mai recent Su-35 a intrat în producția de serie în 2007, iar motoarele sale Saturn AL-41F1S acceptă capacitatea zborului supersonic, lucru care i-ar putea permite să „prindă” cele mai multe avioane spion. Chiar dacă asta nu va descuraja SUA sau alte puteri NATO să continue astfel de operațiuni deasupra apelor neutre, situația poate deveni interesantă.