Rusia trebuie să rămână o mare putere nucleară şi a cuceririi spaţiale, a estimat luni preşedintele rus Vladimir Putin, cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la primul zbor în spaţiu, efectuat de cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, relatează AFP.
„În secolul XXI, Rusia trebuie să-şi menţină statutul printre principalele puteri nucleare şi spaţiale întrucât sectorul spaţial este direct legat de apărare”, a spus el, în cursul unei videoconferinţe cu diverşi responsabili ai guvernului consacrată subiectului.
El a cerut realizarea unei strategii de dezvoltare spaţială pe „cel puţin zece ani”, menţionând în primul rând sectorul apărării, apoi pe cele ale telecomunicaţiilor, transporturilor, cercetării fundamentale, sănătăţii şi educaţiei.
Numeroşi critici susţin că Rusia a privilegiat de ani de zile dezvoltarea de noi arme, precum rachetele supersonice, pierzând teren faţă de concurenţa occidentală în domeniul spaţial.
În plus, acest sector a fost subminat de infrastructuri învechite şi o corupţie de mare amploare, notează AFP, citat de Agerpres.
„Guvernul trebuie să pregătească şi să aprobe un document care conţine măsuri clare pentru atingerea priorităţilor”, a mai spus Putin.
Putin: Țara noastră a fost cea care a deschis drumul spre univers
Salutând succesul istoric al lui Iuri Gagarin, liderul de la Kremlin a spus că „va fi mereu o mare mândrie faptul că ţara noastră a fost cea care a deschis drumul spre univers”.
Rusia sărbătoreşte luni cu emoţie aniversarea primului zbor în spaţiu realizat la 12 aprilie 1961 de cosmonautul Iuri Gagarin care, 60 de ani mai târziu, rămâne un erou naţional şi simbolul dominaţiei sovietice în cucerirea spaţiului.
La data de 12 aprilie 1961, la 9:07 ora Moscovei, Iuri Gagarin şi-a început zborul cu o expresie jucăuşă, care a rămas în memorie. ”Să mergem!”, a rostit el înainte de a decola la bordul unei capsule spaţiale Vostok de pe cosmodromul ultra-secret la acea vreme de la Baikonur, din Republica Sovietică Kazahstan.
Zborul său a durat 108 minute, timpul necesar pentru a orbita Pământul înainte de a ateriza în stepa rusă.
Micuţa capsulă Vostok în care cosmonautul a fost zguduit în condiţii extreme este expusă la Muzeul de Cosmonautică din Moscova, în cadrul unei expoziţii deschise începând de marţi.