Statele Unite ale Americii au menționat o posibilă escaladarea nucleară din Rusia. Consilierul american pentru securitate naţională spune că nu au văzut nimic care să impună o intervenție a lor.
Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat duminică, 13 martie, că, deşi administraţia Biden este „îngrijorată de posibilitatea escaladării” în ceea ce priveşte postura nucleară a preşedintelui rus Vladimir Putin, „nu am văzut nimic care să ne impună să ne schimbăm atitudinea în acest moment”.
„Urmărim acest lucru extrem de atent şi, evident, riscul de escaladare spre a se folosi puterea nucleară este sever şi ar reprezenta un alt tip de conflict, în comparaţie cu cele pe care le-a văzut poporul american de-a lungul anilor”, a spus Sullivan. „Preşedintele american, Joe Biden, trebuie să-şi asume această responsabilitate în serios. În situaţia în care stau lucrurile astăzi, Statele Unite nu şi-au ajustat postura nucleară, dar monitorizăm ceea ce se întâmplă. Zi de zi, oră de oră, pentru că este o prioritate primordială pentru preşedinte”.
Oficialul a mai declarat că loviturile ruseşti asupra Liovului, aflat la doar 20 de km de graniţa Ucrainei cu Polonia, reprezintă un semn că Putin „este frustrat de faptul că forţele sale nu fac genul de progres pe care credea că îl vor face împotriva marilor oraşe, inclusiv Kiev”.
Acesta susține că, din acest motiv, preşedintele rus îşi „măreşte numărul de ţinte, atacă şi încearcă să provoace pagube în fiecare parte a Ucrainei”.
SUA, trimit avioane de luptă în Ucraina?
Conform CNN, senatorul american Rob Portman a declarat duminică, că trimiterea de avioane de luptă în Ucraina, inclusiv MiG-29, este esenţială, pe măsură ce Rusia îşi intensifică atacurile asupra ţării.
„Ceea ce am auzit direct de la ucraineni este că îşi doresc foarte mult. Ei vor capacitatea de a avea un control mai bun asupra cerului pentru a le oferi o şansă de luptă”, a declarat Portman, un republican din Ohio.
Pentagonul a declarat săptămâna trecută că SUA s-au opus unui plan polonez de a transfera avioane de luptă în Ucraina „în acest moment”.
Membrii NATO şi-au exprimat îngrijorarea că furnizarea de avioane de luptă Ucrainei – chiar dacă s-ar face într-un mod bilateral – ar putea fi interpretată de Rusia drept o implicare directă a alianţei în război. Consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat că SUA se concentrează pe furnizarea altor sisteme antiaeriene care ar putea ajuta ucrainenii să facă progrese.
Portman, care se află acum în Polonia, a spus că nu este sigur de ce SUA ezită să trimită aeronave de luptă, în condiţiile în care au trimis deja alte echipamente militare, inclusiv rachete antiaeriene Stinger: „pe măsură ce [conflictul] escaladează, ceea ce cere poporul ucrainean este doar capacitatea de a se apăra. Oferă-le capacitatea de a încerca să oprească o parte din această superioritate rusă în ceea ce priveşte puterea aeriană pentru a putea salva vieţi şi, să sperăm, pentru a se putea ajunge, ulterior, la o soluţie paşnică”.