'Lucrările pe şantierul de construcţie ar putea să demareze la începutul anului viitor', i-a spus Putin lui Orban în timpul unei vizite în capitala Ungariei. 

În luna decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks. În virtutea acordului semnat între Moscova şi Budapesta, pentru finanţarea proiectului, ce va fi realizat de compania rusă Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046. 

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala de la Paks a fost construită în anii '80 de sovietici şi furnizează 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. Ţara vecină este dependentă din punct de vedere energetic de Rusia, de la care primeşte 80% din necesarul de petrol şi 75% din cel de gaze naturale.

Universitatea din Debrecen, al doilea oraş din Ungaria, i-a acordat joi preşedintelui rus Vladimir Putin titlul onorific de 'Civis honoris causa', potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituţiei, transmit MTI şi DPA.

Decizia a fost luată în semn de recunoştinţă pentru 'rolul major pe care Federaţia Rusă şi Ungaria l-au acordat Universităţii din Debrecen în dezvoltarea centralei nucleare de la Paks', se arată în comunicatul Senatului universitar. 

Ungaria a semnat în 2014 un acord cu Rusia privind construirea a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, iar Universitatea din Debrecen urmează să pregătească experţi pentru acest proiect, care a atras critici cu privire la creşterea dependenţei Ungariei faţă de Moscova. 

Proiectul a fost încredinţat Rosatom, compania rusă de stat din domeniul nuclear, iar 80% din costuri, estimate în total la 12 miliarde de euro, vor fi finanţate printr-un credit oferit de Rusia. 

AGERPRES