Vladimir Putin a transmis un mesaj ferm chiar în momentul în care se marchează 30 de ani de la destrămarea URSS. Cu această ocazie, însă, liderul de la Kremlin a spus că își dorește ca țara pe care o conduce să aibă relaţii mai strânse cu fostele republici ale Uniunii Sovietice. Preşedintele rus a lansat marţi un apel la legături mai strânse între fostele republici componente ale Uniunii Sovietice, la 30 de ani după dezmembrarea acesteia, transmite dpa.

„Trebuie să spun că relaţiile care au fost păstrate din timpul Uniunii Sovietice au jucat, în general, un rol pozitiv”, a spus Vladimir Putin, în cadrul unui summit informal al liderilor ţărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI), desfăşurat la Sankt Petersburg.

Liderul Rusiei a arătat că în ultimele decenii multe lucruri s-au schimbat dramatic, potrivit unei declaraţii a Kremlinului.

Fondarea CSI, în decembrie 1991, a fost motivată de problemele economice şi de securitate cu care se confruntau ţările vizate, a susţinut liderul rus. Putin a evitat să facă vreo menţiune legată de Ucraina, care s-a retras din CSI în semn de protest faţă de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, sau de Georgia, care de asemenea s-a retras din organizaţie după ce a fost atacată de Rusia, în 2008.

Moscova a prezentat la începutul lunii decembrie o listă cu propuneri pe care doreşte să le negocieze cu Occidentul, printre care şi promisiunea că NATO va renunţa la orice fel de activitate militară în Europa de Est şi Ucraina. Printre actualii aliaţi ai Rusiei din rândul fostelor republici sovietice se numără Belarus, Kazahstan şi Armenia.

Rușii regretă destrămarea URSS

Trebuie spus că un sondaj recent arată că peste 60% dintre ruși regretă destrămarea Uniunii Sovietice, din urmă cu 30 de ani. La polul opus, 21% dintre locuitorii Rusiei nu regretă destrămarea Uniunii Sovietice. Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia publică” (FOM), 62% dintre ruși regretă destrămarea Uniunii Sovietice, din urmă cu 30 de ani, se arată într-un comunicat postat pe site-ul organizației.

Conform datelor FOM, dintre toți, cel mai mult regretă destrămarea URSS rușii cu vârste cuprinse între 46 și 60 de ani (82%). Printre cetățenii de peste 60 de ani, dispariția URSS este regretată de 76%. Printre tinerii cu vârste între 18 și 30 de ani, dezintegrarea statului sovietic este regratată de mai mult de un sfert dintre repondenți (28%). Emoții similare sunt trăite, la categoria de vârstă 32-45 de ani, de 56% dintre participanții la chestionar. La polul opus, 21% dintre locuitorii Rusiei nu regretă destrămarea Uniunii Sovietice.

Sondajul din ușă în ușă a fost realizat în perioada 10-12 decembrie, în 53 de subiecți ai Federației Ruse. La întrebările sociologilor au răspuns 1500 de persoane.