"Este inutil să încerci să discuţi cu Rusia de pe o poziţie de forţă, chiar şi atunci când se confruntă cu divergenţe interne", a declarat liderul rus în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.
"Nu ar trebui să uităm lecţiile trecutului. Aşa cum Hitler a eşuat în ideile sale, el nu a reuşit să distrugă Rusia, toată lumea ar trebui să-şi amintească cum se termină astfel de ofensive", a adăugat Putin.
"Nu ne vom lăsa atraşi într-o cursă a armelor, dar nimeni nu va putea obţine avantaje militare asupra Rusiei", a subliniat preşedintele rus.
„Crearea unui sistem global de apărare antirachetă este o ameninţare pentru toată lumea, care oferă iluzia invincibilităţii", a declarat Putin.
În opinia preşedintelui rus, cea mai sensibilă problemă în ceea ce priveşte securitatea internaţională a fost decizia Statelor Unite "de a abandona Tratatul de apărare împotriva rachetelor balistice în 2002", relatează Moscow Times în ediția sa electronică.
Putin a adăugat că, deşi nu vrea să se angajeze într-o nouă cursă a înarmării, Rusia îşi va asigura apărarea chiar şi în "condiţiile globale actuale".
Preşedintele a mai afirmat că Rusia nu vrea să abandoneze relaţiile cu Statele Unite şi Europa, dar încearcă de asemenea să dezvolte legături cu America Latină şi Asia de Est.
El a precizat că Rusia va continua să pledeze pentru diversitate globală, pentru ca toată lumea să vadă adevărata imagine a ţării sale.
"Nu vom alege niciodată autoizolarea, noi suntem puternici şi încrezători. Scopul nostru este să avem cât mai mulţi parteneri de încredere, atât în vest, cât şi în est", a afirmat Vladimir Putin.
"Partenerii noştri americani i-au influenţat întotdeauna pe vecinii noştri", a mai spus Putin, adăugând că Rusia a ajutat multe republici foste sovietice pe calea spre suveranitate în anii '90 şi va continua să facă acest lucru.
"Pentru Rusia, suveranitatea naţională este cea mai importantă condiţie a existenţei", a subliniat Putin, apreciind că ar trebui consolidată legislaţia internaţională.
Preşedintele rus a declarat de asemenea că Ucraina are nevoie de ajutor pentru economia sa, pentru a îndeplini reformele necesare, notând că Rusia a ajutat statul ucrainean din punct de vedere financiar.
Multe puteri economice globale sunt partenerii Rusiei, care este deschisă cooperării internaţionale, investiţiilor. "Dar dezvoltarea noastră depinde de noi în primul rând. Sancţiunile impuse Rusiei ar trebui să fie un stimulent pentru a ne îndeplini sarcinile. Trebuie să devenim competitivi. Avem toate rezervele necesare pentru acest lucru", a menţionat liderul de la Kremlin.