Când Evgheni Prigojin, șeful Grupului Wagner, și-a lansat, luna trecută, tentativa de rebeliune, Vladimir Putin părea blocat, incapabil să acționeze în mod decisiv, susțin oficiali ucraineni și alți lideri din Europa.
Președintele rus fusese avertizat de serviciile de securitate ruse, cu cel puțin două sau trei zile înainte, că Prigojin pregătește o rebeliune. Au fost luate măsuri pentru consolidarea securității la mai multe facilități strategice, inclusiv la Kremlin, unde personalul din garda prezidențială a fost sporit și s-au împărțit mai multe arme, au mai spus acești oficiali.
Paralizie la toate nivelurile
„Putin a avut timp să ia decizia de a lichida rebeliunea și de a aresta organizatorii”, a spus unul dintre oficialii de securitate europeni, care a vorbit sub acoperirea anonimatului.
„Apoi, când a început, a existat o paralizie la toate nivelurile. A existat consternare și confuzie. Multă vreme nu au știut cum să reacționeze”, a adăugat sursa.
Aceste afirmații oferă cea mai detaliată privire asupra blocajului din interiorul Kremlinului, din primele ore ale celei mai mari provocări la adresa celor 23 de ani de mandat ai lui Putin. Afirmațiile sunt în concordanță cu comentariile publice recente ale șefului CIA, William J. Burns, conform cărora, mare parte din cele 36 de ore, cât a durat rebeliunea, serviciile de securitate ruse, armata și factorii de decizie „păreau că sunt în derivă”.
De ce s-a temut Putin
De asemenea, notează ziarul american, pare să indice teama lui Vladimir Putin de a contracara în mod direct un renegat, care a beneficiat de sprijin în cadrul instituției de securitate a Rusiei timp de un deceniu. Prigojin devenise o parte integrantă a operațiunilor globale ale Kremlinului, prin administrarea unor ferme de troli care răspândeau dezinformare în Statele Unite, dar și prin operațiuni paramilitare în Orientul Mijlociu și Africa.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru WP că evaluările serviciilor de informații sunt „prostii”, împărtășite „de oameni care nu dețin nicio informație”.
Au decis singuri ce trebuie să facă
Ziarul american susține că în lipsa unor ordine clare din partea comandamentului superior al Kremlinului, oficialii locali au fost nevoiți să decidă singuri cum să acționeze în momentul în care trupele Wagner au uimit lumea, intrând în orașul Rostov, din sudul Rusiei, la primele ore ale zilei de 24 iunie, preluând controlul principalului centru de comandă al armatei ruse și îndreptându-se spre nord, spre Moscova.
Fără ordine clare, șefii militari și de securitate locali au decis să nu încerce să oprească trupele Wagner puternic înarmate, au spus oficialii de securitate.
Pe de altă parte, la nivel local nimeni nu credea că rebeliunea Grupării Wagner ar putea avea loc fără o anumită înțelegere cu Kremlinul, au spus oficialii de securitate. Asta în ciuda discursului televizat al lui Putin, din dimineața revoltei, în care a promis acțiuni dure pentru a opri rebelii și în ciuda unui mandat de arestare emis pe numele lui Prigojin pentru „incitare” la rebeliune.
L-au susținut pe Prigojin?
„Din punctul nostru de vedere, acesta este cel mai bun semn al situației nesănătoase din Rusia. Sistemul autoritar este format în așa fel încât, fără o comandă foarte clară din partea celor de la vârf, oamenii nu fac nimic. Când conducerea este în panică și dezordine, aceeași situație există la nivel local și chiar mai rău”, susțin aceleași surse.
Confuzia de la Kremlin reflectă, de asemenea, o divizare din ce în ce mai adâncă în interiorul serviciilor de informații și al armatei ruse în privința desfășurării războiului în Ucraina, mulți, inclusiv din fruntea serviciilor de securitate și a armatei, susținând eforturile lui Prigojin de a înlătura conducerea militară a Rusiei, au spus oficialii europeni de securitate.
„Unii l-au susținut pe Prigojin, în ideea că peștele de la cap se împute”, a spus unul dintre acești oficiali, relatează Washington Post.