Preşedintele Uniunii Africane, Azali Assoumani, a avertizat, vineri, că propunerea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a furniza cereale gratis Africii nu este suficientă.
Africa nu poate supraviețui doar cu cereale din Rusia, are nevoie și de cereale din Ucraina
Vineri, 28 iulie 2023, preşedintele Uniunii Africane, Azali Assoumani, a avertizat că cerealele furnizate de Rusia nu sunt suficiente pentru Africa, fiind nevoie de o încetare a focului armat în Ucraina pentru ca exportul cerealelor să poată continua.
„Preşedintele Rusiei a demonstrat că este pregătit să ne ajute în domeniul aprovizionării cu cereale. Da, acest lucru este important, dar s-ar putea să nu fie suficient. Trebuie să obţinem o încetare a focului.
Preşedintele Putin ne-a demonstrat că este pregătit să se angajeze în dialog şi să găsească o soluţie. Acum trebuie să convingem cealaltă parte”, a declarat, vineri, Azali Assoumani într-un discurs de încheiere a Summitului Rusia-Africa, potrivit agenției de presă Reuters.
Rusia s-a angajat să livreze cereale gratuit Africii
Cu o zi în urmă, Vladimir Putin s-a angajat să livreze gratuit cereale către șase state africane „în următoarele luni”, precizând că Rusia va fi cea care va suporta costurile de transport. Potrivit spuselor sale, Rusia a trimis deja aproape 10 milioane de tone de cereale în Africa în prima jumătate a acestui an.
„În lunile ce urmează, vom fi în măsură să asigurăm livrări gratuite de la 25.000 la 50.000 de tone de cereale către Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană şi Eritreea. Înţelegem importanţa unei aprovizionări neîntrerupte cu alimente pentru ţările africane. Este important pentru dezvoltarea socio-economică şi pentru menţinerea stabilităţii politice pe continent.
Rusia va continua să acorde o atenţie deosebită aprovizionării prietenilor africani cu grâu, orz, porumb şi alte culturi cerealiere”, a declarat, joi, Vladimir Putin în discursul său de deschidere a Summitului Rusia-Africa, relatează sursa citată anterior.
El a reamintit că Rusia s-a retras din acordul privind exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră pentru că niciuna dintre promisiunile care i-au fost făcute cu privire la facilitarea exporturilor proprii de cereale și îngrășăminte nu a fost respectată. El și-a exprimat regretul că partea rusă a acordului nu a fost îndeplinită, ceea ce a dus la suspendarea sa.
„Se conturează o imagine paradoxală. Pe de o parte, ţările occidentale obstrucţionează aprovizionarea cu cereale şi îngrăşăminte (prin intermediul sancţiunilor), în timp ce, pe de altă parte, ele în mod ipocrit ne învinovăţesc pe noi pentru situaţia actuală de criză pe piaţa mondială a alimentelor”, a zis el.