Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat astăzi decretul de modificare a Constituţiei. În textul acesteia au fost introduse amendamentele aprobate la referendumul desfăşurat în perioada 25 iunie – 1 iulie.
Putin a schimbat Constituția pentru a rămâne președinte
Modificările iniţiate de liderul rus şi aprobate deja de parlament vor intra în vigoare pe 4 iulie, o dată cu publicarea noii variante a legii fundamentale. Conform rezultatelor oficiale aprobate astăzi de Comisia Electorală Centrală, cele peste 200 de amendamente la Constituție, votate ca o singură lege, au fost aprobată cu 68% de voturi „pentru” și 21,2 procente „împotrivă”, în condițiile unei participări de 68%.
Anunțând desemnarea decretului, președintele Putin a declarat că amendamentele intră în vigoare prin voința poporului şi vizează valorile și principiile fundamentale pe care se va baza dezvoltarea Rusiei. Unul din principalele amendamente îi oferă lui Vladimir Putin posibilitatea de a candida la două noi mandate prezidențiale de șase ani.
Amendamentele extind prerogativele Parlamentului și Guvernului, menținând controlul președintelui asupra principalelor instituții ale statului și mecanismelor decizionale. De asemenea, ele interzic înstrăinarea teritoriului Rusiei şi instituie preeminenţa Constituției Rusiei în raport cu legislația internațională la care Rusia este parte.
„Cetăţenii Rusiei au ales şi, în conformitate cu această decizie, am semnat un decret privind publicarea oficială a Constituţiei cuprinzând amendamentele”, a declarat Putin în timpul unei întâlniri televizate cu oficiali ruşi de rang înalt.
Setul de amendamente a primit o aprobare zdrobitoare la referendumul organizat săptămâna aceasta, cu peste trei sferturi de voturi favorabile, potrivit datelor oficiale.
Observatorii independenţi sub auspiciile Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu au fost invitaţi de guvernul rus pentru a monitoriza procesul de vot din timpul referendumului, chiar dacă Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE a monitorizat în mod independent alegerile prezidenţiale şi alte scrutinuri din Rusia, inclusiv referendumul din 2003 care a confirmat Cecenia drept parte a Rusiei.
Uniunea Europeană (UE) a îndemnat joi Rusia să ancheteze asupra neregulilor denunţate că ar fi avut loc în timpul referendumului, inclusiv votul multiplu şi încălcarea confidenţialităţii votului.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat cu privire la aceste acuzaţii că Rusia va ignora criticile străine la amendamente. „Rusia este şi va rămâne angajată în primul rând faţă de suveranitatea naţională”, a spus Peskov în comentarii transmise de agenţia de presă TASS. „Nu suntem dispuşi să ţinem cont de aşa-zisele îngrijorări şi nu vom face acest lucru”, a afirmat el.