Putin nu se va opri în Ucraina! Volodimir Zelenski avertizează. Ce țări se află în pericol?
Potrivit informațiilor transmise de Volodimir Zelenski în fața presei, atacul Rusiei ar putea fi extins „până la Zidul Berlinului” dacă Ucraina va pierde confruntarea militară, scrie afp.com
„Dacă noi dispărem – să ne apere Dumnezeu -, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc. Până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!”, a spus Zelenski în faţa presei, cerând statelor occidentale „să închidă cerul” ucrainean în faţa avioanelor ruse, adică să creeze o zonă de excludere aeriană, şi să dea avioane forţelor aeriene ucrainene.
Anterior, ministrul britanic al apărării Ben Wallace a spus că rachetele antiaeriene oferite de Occident armatei ucrainene ar putea avea practic acelaşi efect cu crearea de către NATO a unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, fără să implice riscurile unei asemenea acţiuni, în special acela al unor posibile confruntări directe între avioanele NATO şi cele ale Rusiei.
Mai mult, a explicat Wallace, citat de agenţia EFE, o zonă de excludere aeriană ar împiedica nu doar acţiunile aviaţiei ruse, ci şi pe cele ale aviaţiei ucrainene, astfel că din acest punct de vedere ea nu ar fi avantajoasă pentru armata ucraineană, care s-ar vedea lipsită de opţiunea atacurilor aeriene asupra trupelor ruse.
Germania suplimentează livrările de rachete în Ucraina
În ciuda avertizărilor lansate de Rusia, Germania a decis să suplimenteze livrările de armament în Ucraina. Astfel, soldații ucraineni urmează să primească încă 2.700 de rachete antiaeriene. Așadar, autoritățile din Germania au aprobat o susținere suplimentară pentru Ucraina, potrivit informațiilor oferite de surse guvernamentale din Germania pentru sursa menționată.
De asemenea, sursa menționată a explicat că este vorba despre rachete de tip STRELA, de fabricație sovietică, care provin din stocurile armatei fostei Germanii de Est comuniste.
Ajutorul oferit de Germania a fost aprobat în contextul în care armata rusă mai are nevoie de încă 7 zile pentru a înconjura Kievul și între 4 și 6 săptămâni pentru a prelua total controlul țării, potrivit unei avertizări lansate de Pentagon.
Mai mult, conflictul ar putea dura mult timp, chiar și 10-20 de ani, mai spun americanii, scrie Corriere della Sera. De asemenea, se pare că invazia nu va avea un rezultat pozitiv pentru Rusia și pentru trupele lui Putin, spun surse din Ministerul Apărării american, Pentagon.
Conform analizei, războiul din Ucraina nu se desfășoară așa cum s-a planificat la Moscova, trupele lui Putin nu se așteptau la rezistența militară și civilă, care a încetinit deocamdată înaintarea. Inițial, rușii s-au gândit la un război fulger, însă aceștia nu au reușit să cucerească, cel puțin până marți, 1 martie, niciunul dintre obiective.