Vladimir Putin doreste ca statul sau sa dicteze in forta aplicarea legilor, regulile sa fie respectate, Moscova sa controleze financiar si bugetar regiunile Federatiei, administratia civila sa fie triata „la sange”, justitia sa primeasca un rol sporit si o autoritate crescuta. „Statul rus este ca o masina cu un motor care haraie si suiera”. Spunand aceasta, presedintele rus Vladimir Putin s-a referit la faptul ca multe dintre partile componente ale statului trebuie inlocuite cu altele, mai functionale. Marea intrebare pentru Rusia este: „Ce e de facut in continuare?”. Cum anume s-ar putea face ca mecanismele noi, ale economiei de piata, sa functioneze la maxima capacitate ? Ce strategii ar putea consolida societatea rusa?
Presedintele, prietenul
oamenilor de afaceri
Cu aceste intrebari la care trebuie sa dea raspuns in timp scurt, Vladimir Putin se va prezenta la 7 mai in fata natiunii pentru a depune juramantul in calitate de presedinte ales. Votat de peste 40 de milioane de rusi care-si pun in Putin speranta ca economia va renaste, ca rusinea ultimilor ani va fi spalata, ca Maica Rusie va fi, din nou, o piesa decisiva pe tabla de sah a lumii.
Deocamdata, Maica Rusie este tare bolnava: economia e la pamant, intelegerile cu organismele financiare internationale, in loc sa stopeze colapsul global, esueaza la randul lor, iar tot ceea ce mai „misca” intre frontierele economiei rusesti este controlat si supus legilor marilor oligarhii. Pe deasupra, revansa pe care rusii
si-o iau in Cecenia este condamnata din ce in ce mai des de comunitatea internationala. Neincrederea in stabilitatea si politica Rusiei alunga si putinele sperante de finantare a economiei.
Vladimir Putin este insa primul lider rus care vine si spune clar ca sucesul reformei nu este garantat de copierea mecanica a experientei altor state. „Rusia trebuie sa-si gaseasca propriul sau drum catre renastere”. Noul tar de la Kremlin considera ca tara care l-a ales se afla in stadiul in care si cele mai corecte politici economice si strategii sociale au fost greu de aplicat din cauza slabiciunilor statului.
Cheia refacerii economice a Rusiei sta spune Putin in sfera unei politici statale forte. „Rusia are nevoie de o mai mare influenta a statului si trebuie sa o primeasca. Nu ma refer la totalitarism. Ma refer la crearea unui stat democratic eficient, cu sporite puteri federale, bazat pe aplicarea legilor”, declara liderul rus la anuntarea programului sau. Vladimir Putin considera ca viitorul tarii, calitatea economiei rusesti in secolul 21, depind direct de dezvoltarea industriilor energetice, a ramurilor cu inalte tehnologii, a cercetarilor stiintifice si tehnice.
Strategia administratiei ruse, care-l are in frunte pe Vladimir Putin, vizeaza consolidarea reformelor economice si orientarea lor sociala, care sa aiba ca obiectiv atragerea de investitii straine, in interesul Rusiei. Desi deseori vorbeste de o asa-zisa „dictatura a legii” si de „puterea statului”, Vladimir Putin nu a asociat niciodata aceste idei cu politica de atragere a oamenilor de afaceri de partea sa, desi multi sunt de parere ca anumite nationalizari sau redistribuiri ale proprietatilor privatizate ar putea da unele cresteri economice. Din contra, mesajul lui Putin a fost clar: el este cel mai bun prieten si principalul sustinator al liderilor in afaceri, este un aparator al economiei de piata in fata interventiilor ilegale, oficiale sau de natura subterana.
Liderul rus a reafirmat dorinta Federatiei de a deveni un stat european, un partener economic de incredere al Occidentului si al lumii intregi. Pentru asta insa, Rusia trebuie sa rezolve mai intai toate problemele de natura politica care-o tin deocamdata – si, probabil, pentru mult timp – in fata usilor inchise, in spatele carora liderii occidentali, ravnind la reursele ei, se tem inca de cea care, cu siguranta, ramane o mare putere armata a lumii.
Carte de vizita
Vladimir Putin
Varsta: 47 de ani
absolvent al Facultatii de Drept din Sanky Petersburg (1975)
aproape 20 de ani in serviciul KGB, cu indicativul „Uliul”
1984-1990, spion KGB la Dresda, Germania de Est
incepe cariera politica in 1990, ca ajutor al primarului din
St. Petersburg
in 1994 devine prim-adjunct al executivului municipal
in 1996 este adus la Moscova, ca adjunct al lui Pavel Borodin, administratorul proprietatilor prezidentiale
Eltin il numeste secretar al Consiliului de Securitate Rus in martie 1999
numit prim-ministru al Rusiei, la 9 august 1999
devine presedinte in exercitiu, la 31 decembrie 1999, o data cu retragerea lui Boris Eltin.
ales presedinte al Federatiei la 26 martie 2000, cu 52,9 % din voturile exprimate (aproape 40 de milioane de voturi)
va depune juramantul la 7 mai anul curent
casatorit, are doua fete