În prezent, oficialii ucraineni susțin că președintele rus Vladimir Putin ar accepta să oprească conflictul militar din Ucraina dacă SUA și Uniunea Europeană ar renunța definitiv la petrolul și gazele naturale din Rusia. Însă, conform informațiilor transmise de The Guardian, Putin consideră că Occidentul este prea slab pentru a renunța la dependența de resursele rusești.
În prezent, oficialii ucraineni susțin că războiul din Ucraina va lua sfârșit numai când Federația Rusă se va confrunta cu o amenințare majoră asupra economiei sale, prin excluderea rapidă și permanentă a exporturilor de petrol și gaze naturale de pe piețele europene, întrucât Guvernul de la Moscova obține 40% din veniturile bugetare numai din exporturile de energie, relatează The Guardian.
Germania nu vrea să renunțe la gazele rusești
Momentan, însă, Germania refuză propunerea ucrainenilor, afirmând că economia sa ar intra în recesiune dacă ar pierde brusc accesul la gazele naturale și la petrolul din Rusia.
„În acest moment, aprovizionarea Europei cu energie pentru generarea de căldură, mobilitate, alimentare cu energie și industrie nu poate fi asigurată în niciun alt mod. Prin urmare, este de o importanță esențială pentru furnizarea de servicii publice și pentru viața de zi cu zi a cetățenilor noștri”, a spus Olaf Scholz săptămâna trecută.
„Dacă ajungem într-o situație în care asistentele și profesorii nu vin la muncă, în care nu avem curent electric timp de câteva zile, Putin va câștiga o parte din bătălie, pentru că va scufunda alte țări în haos”, a spus Annalena Baerbock – ministrul german de Externe.
Ministrul Economiei și Energiei din Germania, Robert Habeck, a declarat, duminică, la postul de televiziune ARD, că o oprire imediată a importurilor de gaze naturale și de petrol din Rusia ar afecta enorm populația germană. El spune că această decizie ar duce la o rată uriașă de șomaj, în timp ce Germania se va confrunta și cu un val de sărăcie, subliniind că sancțiunea respectivă va afecta mai mult populația germană decât îl va afecta pe liderul de la Kremlin.
„Dacă trecem imediat la o alternativă, vor exista multe lipsuri. O să suferim noi mai mult decât Putin! Mulți nemți o să ajungă în sărăcie”, a declarat Robert Habeck.
Acesta a adăugat că Germania ar putea renunța la cărbunele rusesc până în toamnă și la exporturile de petrol până la sfârșitul lui 2022, dar nu ar putea stabili o zi anume pentru încetarea dependenței de gazele naturale din Rusia.
Zelenski e dispus să facă orice pentru a-l opri pe Putin
Volodimir Zelenski este dispus să apeleze la Gerhard Schröder (fostul cancelar federal al Germaniei) pentru a acționa ca mediator în negocierile de pace cu Vladimir Putin. Gerhard Schroder a acceptat propunerea respectivă și ar fi avut discuții telefonice cu președintele rus săptămâna trecută.
Andrei Koboliev, fostul șef al companiei energetice ucrainene Naftogaz, condamnă aspru precauția autorităților germane.
„Până când liderii europeni nu vor înțelege că Putin îi consideră victime slabe în strategia sa geopolitică, președintele rus va continua să meargă înainte.
De aceea, singura modalitate de a dovedi că Putin greșește este aplicarea unui embargo energetic la scară largă. Europa trebuie să joace un joc diferit și să spună: ”știm că ne putem descurca fără Rusia.”
Trebuie să spună: „suntem economii mari și, cu un mix energetic diferit, putem face față pentru că pentru noi este o chestiune de principiu”.
Trebuie să spună: „terminăm cu asta chiar acum și voi, rușii, veți pierde piața noastră pentru totdeauna”. Aceasta reprezintă o amenințare existențială pentru Rusia”, a spus Andrei Koboliev.
Andrei Koboliev susține că dacă Uniunea Europeană ar interzice petrolul rusesc, ar putea fi găsite alte surse de aprovizionare.
„Există un proverb rusesc: un loc sacru nu este niciodată gol pentru mult timp”, a adăugat acesta.