În 2022, Vladimir Putin a rostit pentru prima dată mesajul de Anul Nou din mijlocul personalului militar al Forțelor Armate. Ceea ce nimeni nu a observat însă a fost că fostul președinte, Dmitri Medvedev s-a adresat și el la rândul lui populației. Acest lucru sigur nu a fost o coincidență, iar defenseromania.ro se întreabă dacă acesta se pregătește să îi ia din nou locul la Kremlin lui Putin.
De la „liberalul clinic” la „șoimul rusesc”
De-a lungul anului 2022, Dmitri Medvedev i-a șocat pe ruși cu declarațiile sale. “Liberalul sistemic clinic” a devenit un “șoim rusesc” care a ciugulit din toți adversarii Rusiei pe canalul său de Telegram. A amenințat companiile americane cu expulzarea, în mod deosebit McDonald’s, a a spus despre politicienii moderni că sunt “mărunți” în comparație cu generalul de Gaulle sau cu Willy Brandt, a batjocorit “sancțiunile infernale” impuse de Occident și chiar a amenințat SUA cu un atac nuclear.
“Altfel, atunci când atacă orașele noastre, Forțele Armate ale Federației Ruse ar trebui să-și îndeplinească amenințările și să lovească centrele de luare a acestor decizii penale. Iar, unele dintre ele nu se află deloc la Kiev”, a declarat fostul președinte rus.
Acesta chiar a lăsat să se înțeleagă că s-ar putea reintroduce pedeapsa cu moartea în Rusia.
“Motivele internaționale au dispărut, dar există poziții juridice interne ale Curții Constituționale. Acestea se bazează pe ordinea juridică actuală, pe situația la zi a infracționalității. Presupun că, dacă totul este calm, atunci aceste poziții juridice pot reveni la forma pe care o aveau înainte”, a spus Dmitri Medvedev.
Previziuni sumbre făcute de Medvedev pentru 2023
De asemenea, fostul președinte a făcut niște previziuni sumbre pentru anul 2023:
- revenirea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Uniunea Europeană;
- prăbușirea Uniunii Europene după revenirea Marii Britanii și abolirea circulației euro ca monedă a fostei UE;
- capturarea de către Polonia și Ungaria a regiunilor de vest ale Ucrainei;
- crearea celui de-al patrulea Reich pe baza Germaniei și a sateliților acesteia (Polonia, statele baltice, Cehia, Slovacia, România, Republica Kiev și alți proscriși);
- izbucnirea unui război între Franța și al patrulea Reich. Împărțirea Europei, inclusiv o nouă împărțire a Poloniei;
- separarea Irlandei de Nord de Marea Britanie și aderarea la Republica Irlanda;
- declanșarea unui război civil american. Separarea Californiei și Texasului în state independente. Crearea unui stat unional între Texas și Mexic. Victoria ulterioară a lui Elon Musk la alegerile prezidențiale din SUA în unele dintre statele repartizate republicanilor după războiul civil;
- transferul tuturor piețelor bursiere majore și al activității financiare din SUA și Europa în Asia;
- prăbușirea sistemului financiar de la Bretton Woods, inclusiv prăbușirea FMI și a Băncii Mondiale. Respingerea euro și a dolarului ca monede de rezervă mondiale. Revenirea etalonului de aur. Tranziția la utilizarea activă a monedelor fiduciare digitale.
Scenarii posibile 2024?
În 2024 expiră mandatul actualului președinte, Vladimir Putin. Acesta a modificat Constituția Federației Ruse în 2020 astfel încât să aibă ocazia “să se reseteze” și să candideze pentru încă două mandate prezidențiale de șase ani fiecare, ca și când mandatele anterioare nu ar fi existat. Având însă în vedere ceea ce s-a întâmplat după declanșarea războiului din Ucraina, scenariul de “continuitate la putere” este puțin probabil.
De aceea, există o reală posibilitate ca Dmitri Medvedev să se pregătească să îi devină succesor lui Putin. Acesta și-a reconstruit imaginea de-a lungul anului 2022, iar la finele acestuia a fost numit în funcția de prim-adjunct al șefului Comisiei Militare Industriale.
De Anul Nou, fostul președinte a ținut un discurs în care le-a spus patrioților ruși exact ceea ce voiau să audă.
“Operațiunea militară specială se desfășoară de aproape un an și scopul ei – de a pune capăt regimului criminal nazist de la Kiev – va fi cu siguranță atins… Nici anul care vine nu va fi ușor. Dușmanii Rusiei vor continua să încerce să o rupă, să o subjuge voinței lor, dar nu vor reuși. Suntem împreună, adevărul este în spatele nostru, iar în adevăr stă victoria, care va fi cu siguranță a noastră”, a declarat Medvedev.
Pentru anul 2024, sunt posibile patru scenarii.
În primul, Medvedev devine președinte, iar Putin șef al guvernului. Acesta este însă puțin probabil, deoarece până atunci se vor acumula prea multe probleme socio-economice, pentru care premierul va trebui să răspundă.
În al doilea scenariu, Vladimir Putin devine șef al Consiliului de Stat. Acesta a primit statutul de autoritate constituțională, ceea ce înseamnă că puterile acestuia se pot extinde în detrimentul altor ramuri ale guvernului, președintele devenind astfel mai mult o figură onorifică.
Al treilea scenariu probabil este crearea postului de șef al Statului unional dintre Federația Rusă și Republica Belarus pentru Vladimir Putin în contextul operației militare speciale. Acesta este cel mai puțin probabil, deoarece presupune ca Rusia să câștige războiul din Ucraina într-un spațiu comun.
Cel mai posibil este al patrulea scenariu, în care se reînființează postul de vicepreședinte al Federației Ruse. Dacă Medvedev redevine președinte, Putin ar deveni vicepreședinte și ar fi responsabil cu agențiile de aplicare a legii și Complexul Militar Industrial.