Eurodeputatul PPE Eugen Tomac a cerut, duminică, pedepsirea lui Vladimir Putin. Despre președintele Rusiei, liderul politic român a susținut că se face vinovat pentru vieţile distruse în războiul din Ucraina. Apelul său a fost lansat pe fondul comemorării deportărilor staliniste din iunie 1941.
”Acum un an, în piaţa Solidarităţii din faţa Parlamentului European de la Bruxelles, răsunau numele a sute de #victime ale deportărilor staliniste din iunie 1941. O acţiune cutremurătoare ce ne amintea despre tragedia pe care au trăit-o peste 30.000 de români din #Basarabia, Nordul Bucovinei şi Herţa”, a notat Eurgen Tomac.
În opinia sa, Stalin are astăzi un urmaş la Moscova, un criminal la fel de hidos ce asupreşte şi omoară oameni nevinovaţi. Din acest motiv, Putin trebuie să fie pedepsit cu aceeaşi cruzime cu care el frânge destine, a fost de părere europarlamentarul PPE, referindu-se la războiul din Ucraina.
Tomac este de părere că Stalin are un urmaş la Moscova, un criminal la fel de hidos
„Nu ne imaginam atunci că vom vedea în vremea noastră, la distanţă de niciun an, oameni ce trăiesc o tragedie similară. Stalin are astăzi un urmaş la Moscova, un criminal la fel de hidos ce asupreşte şi omoară oameni nevinovaţi. Iunie 1940 nu mai este astăzi doar o amintire. Este o realitate înspăimântătoare pe care nu avem dreptul să o urmărim neputincioşi. Putin trebuie să fie pedepsit cu aceeaşi cruzime cu care el frânge destine”, a scris Tomac pe pagina sa de Facebook.
Parlamentul European a organizat la 15 iunie 2021 o ceremonie de comemorare a deportărilor sovietice în masă în Europa Centrală şi de Est. Preşedintele de atunci al Parlamentului European, David Sassoli, a citit 25 din sutele de nume ale victimelor regimului sovietic care au fost amintite în Piaţa Solidarităţii din faţa sediului din Bruxelles al Legislativului UE, la împlinirea anul trecut a 80 de ani de la valurile deportărilor staliniste din iunie 1941.
Putin se folosește de criza la energie
De altfel, în urmă cu câteva zile, Eugen Tomac a spus că Putin se folosește de criza la energie, astfel încât să genereze o presiune cât mai mare, evitând orice fel de dialog.
„Cred că consensul există, faptul că NATO a reacționat până acum destul de ferm și s-au luat măsuri în ce privește sancțiunile contra Rusiei arată clar că există, la nivelul statelor occidentale o poziție destul de clară. Chestiunea e când și în ce condiții se va ajunge la o pace.
Acum, privind în teren, e limpede că niciuna dintre părți nu e pregătită să se așeze la masa discuțiilor, cu atât mai mult cu cât Putin trage de timp, vrea să împingă acest conflict pe o perioadă cât mai lungă, tocmai pentru că mizează pe ceea ce sovieticii mereu au luau în calcul – factorul vreme”, a comentat europarlamentarul PPE.