În ciuda câștigurilor sale limitate în Ucraina, se confruntă cu o înfrângere strategică, într-un război pe care nimeni nu s-ar fi așteptat să-l piardă. Imbatabila armată rusă s-a dovedit a fi, de fapt, retorică goală, potrivit The Atlantic.
Forțele aeriene ruse au înșelat chiar și cele mai mici așteptări; poate că piloții ruși ar fi trebuit să petreacă mai mult timp pregătindu-se și înregistrând ore de zbor, în loc să ia parte la show-uri aeriene.
Acasă, Putin nu are încredere în propriile servicii de securitate și se pare că a trecut la epurarea unora dintre cei mai buni spioni ai săi. Poporul rus iese în stradă, determinând regimul de la Kremlin să aresteze mii de oameni. Economia Rusiei a intrat într-un îngheț profund și este probabil să rămână acolo ani de zile.
O singură forță militară îl mai poate salva acum pe Putin de la umilința totală: NATO
O singură forță militară îl mai poate salva acum pe Putin de la umilința totală: NATO. Intervenția Alianței în războiul Rusiei împotriva Ucrainei ar putea opri atacurile barbare.
Dar ar însemna și un război între regimul lui Putin și Occident, iar acest război ar fi un neașteptat cadou pentru Putin, așa că ar trebui să ne așteptăm ca, în curând, să facă tot ce poate, pentru a-l provoca. Dar SUA și Europa ar trebui să reziste unor asemenea provocări.
Rusia va miza pe mânia naționalistă a rușilor în fața acestor imagini
În primul rând, intervenția NATO l-ar ajuta pe Putin, permițându-i să strângă șurubul și să impună măsuri și mai dure pentru a sufoca disidența. Este clar că milioane de ruși nu vor să aibă nimic de-a face cu acest război fratricid, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care Putin a fost disperat să-i împiedice să afle adevărul, după ciudatele sale teorii legate de neonazism și arme de distrugere în masă din epoca sovietică pe care le-ar avea Ucraina.
Dacă NATO s-ar implica, regimul Putin ar prezenta non-stop, cu mare satisfacție, imagini ale rușilor, făcuți una cu pământul de avioanele americane, britanice și aliate. Și chiar dacă nemții nu ar participa, Rusia ar fabrica videoclipuri cu avioane germane care atacă armata rusă, mizând pe mânia naționalistă a rușilor în fața acestor imagini.
Putin știe că termenii impuși de NATO pot genera alte răspunsuri viscerale în Rusia. NATO este un inamic tradițional, pe care mulți ruși l-au acuzat în trecut pentru problemele lor.
De asemenea, Putin ar putea folosi implicarea NATO într-un război pentru a se impune în fața unor reprezentanți ai Kremlinului sau ai ministerului rus al Apărării în cazul utilizării armelor nucleare. Elitele ruse, care nu sunt de acord cu folosirea bombelor nucleare împotriva ucrainenilor nevinovați, vor fi mai ușor convinse să accepte utilizarea unor astfel de arme împotriva bazelor aeriene NATO din care avioanele zboară, ucigând soldați ruși și transformând puternicele tancuri ale Rusiei în epave.
Putin pierde și știe asta. În loc să găsească o cale de a ieși din mlaștina în care a intrat, calcă în picioare cei apoape 30 de ani de dezvoltare diplomatică, economică, politică și chiar militară a Rusiei. Mai rău, înfrângerea lui este în mâinile Ucrainei, a cărei armată spera că va ceda la primul foc al artileriei ruse, al cărei guvern credea că va fugi mâncând pământul și ai cărei oameni nădăjduia că îl vor primi ca pe un eliberator.
Rusia care va ieși din acest război va fi mai slabă
Rusia care va ieși din acest război va fi mai slabă și mai săracă decât Rusia care a deschis focul asupra oamenilor nevinovați din Ucraina. Asta numai dacă nu vom permite conflictului să cuprindă toată Europa. Acesta e motivul pentru care Statele Unite și NATO trebuie să reziste provocărilor Rusiei, care includ deja crime de război și atrocități. Dar care, în curând, ar putea deveni și mai extreme cu ajutorul unor operațiuni ”false flag”.
O intervenție NATO ar rezolva aproape toate problemele lui Putin
Numărul morților va crește. Dar o intervenție a NATO ar rezolva aproape toate problemele lui Putin și ar crea pericole pe care nu le putem anticipa.
Chiar dacă Putin nu se gândește la aceste riscuri, noi, ceilalți trebuie să luăm în considerare pericolul de a cere celei mai mari coaliții militare din istoria omenirii să lupte împotriva unei armate dezorganizate și învinse, condusă de ofițeri incompetenți și de un lider tot mai izolat și delirant.
Aruncarea în joc a unor mijloace militare, cu confruntări care pot izbucni în toată Europa, ar putea declanșa o catastrofă pe care nici noi, nici Putin nu am dori-o.