În schimb, rușii nu susțin aproape deloc pretențiile Kievului privind posibile negocieri de pace, cum ar fi predarea teritoriilor pe care Vladimir Putin vrea să le anexeze la Rusia sau recuperarea peninsulei Crimeea, scrie Newsweek.

Un sondaj al Consiliului pentru Afaceri Externe din Chicago și al Centrului Levada, desfășurat la sfârșitul lunii trecute, arată, nu doar modul în care văd rușii performanțele armatei lor în Ucraina, ci și influența pe care a avut-o în aceste luni mass-media de stat asupra publicului rus, care continuă să sprijine „operațiunea militară specială” a țării cu o marjă de aproximativ 3 la 1.

Ce rol a jucat presa controlată de Kremlin în influențarea opiniei rușilor

„Controlul Kremlinului asupra surselor media tradiționale continuă să influențeze sprijinul rușilor pentru operațiunea militară, în special în rândul celor care au mare încredere în știrile difuzate de televiziunea de stat, presa scrisă și radio”, au scris analiștii Consiliului într-o postare.

„Rușii care au încredere în aceste surse de știri au mai multe șanse să manifeste un sprijin masiv pentru război, decât cei care apelează la instituții mai independente de știri”, susțin analiștii.

Deși acoperirea lor este limitată, instituții de presă independente, în special surse directe precum canalul Telegram și organizații de știri independente din străinătate, au contribuit la o înțelegere tot mai mare a faptului că războiul nu este în favoarea Rusiei.

Entuziasmul rușilor a ajuns la cele mai scăzute niveluri

Sondajele sugerează că entuziasmul rușilor a început să nu mai fie atât de mare, ajungând acum la cele mai scăzute niveluri, mai ales în rândul celor capabili să acceseze informații furnizate direct din prima linie a războiului. De la ultimul sondaj, din martie, s-a constat o scădere cu 16% a numărului de cetățeni ruși care cred că țara a invadat Ucraina pentru „autoapărare”, așa cum a susținut Putin.

Nu mai sunt siguri de motivele intrării Rusiei în război

De asemenea, numărul respondenților care nu sunt siguri de motivele intrării Rusiei în război a crescut brusc. Dacă până acum două treimi dintre ruși credeau că operațiunea este una de succes, din aprilie, numărul lor a scăzut cu 15 puncte procentuale. Sondajul arată, de asemenea, că o mică parte a cetățenilor ruși pun la îndoială conducerea militară a Rusiei, motivele invaziei, precum și ambițiile economice sau imperiale ale Kremlinului.

Consideră că războiul va înrăutăți relațiile Rusiei cu Occidentul

”Deși sprijinul pare a fi, încă, destul de solid la prima vedere, sunt semne că rușii încep să se întrebe ce beneficii le va aduce operațiunea militară”, au scris autorii raportului. „Majoritatea (56 la sută) consideră că războiul va înrăutăți relațiile Rusiei cu Occidentul.  Totodată, mulți spun că va înrăutăți situația economică a rușilor și a țării”, adaugă analiștii.

Returnarea peninsulei Crimeea, inacceptabilă

Majoritatea rușilor (aproximativ 53 la sută) crede că a venit timpul ca țara lor și Ucraina să înceapă negocierile de pace. Pe de altă parte, aproape 80% dintre ruși consideră că ar fi inacceptabil ca Rusia să returneze Ucrainei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, sau regiunea Donbas.