Făcându-i pe comandanții ruși „proști” și „responsabili” pentru „ordinele criminale” date săptămâna trecută, Prigojin a spus că se îndoiește că armata Rusiei ar putea să-și apere propriile teritorii, scrie site-ul 19fortyfive.
Atac dur la Șoigu și Gherasimov: „Unde sunt obuzele?”
Supărat de livrarea lentă a muniției, Prigojin s-a filmat stând lângă cadavrele luptătorilor săi din Grupul Wagner, lansând un atac dur la adresa ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, și a șefului Statului major, Valeri Gerasimov.
„Șoigu, Gherasimov! Unde naibii sunt obuzele?”, a întrebat, revoltat, Prigojin.
„Uitați-vă la ei! Uitați-vă la ei!”, a îndemnat el, făcând semn către cadavre.
„Voi stați în cluburi scumpe, copiii voștri fac videoclipuri pe YouTube, iar ei – luptatorii din Grupul Wagner – au murit ca niște eroi ca voi să stați bine mersi în birouri”, a adăugat Prigojin.
El s-a referit, voalat, și la președintele rus Vladimir Putin, numindu-l „bunicul fericit” care a crezut că războiul din Ucraina va decurge fără probleme.
„Și oare ce se va întâmpla dacă se va dovedi că acest bunic fericit este un nemernic?”, a spus el.
Lupte interne la vedere
Comandantul Forţelor Terestre ucrainene a declarat că unii combatanţi Wagner au fost înlocuiţi, pe frontul din Bahmut, cu unităţi ale armatei regulate ruse. Această informaţie, care nu a fost confirmată, pare să indice fricţiuni tot mai puternice între Grupul Wagner şi armata rusă.
Alte documente divulgate dezvăluie că unii oficiali din Ministerul rus al Apărării s-ar fi întrebat cum să gestioneze „dosarul Prigojin” şi cum să răspundă criticilor acestuia cu privire la performanţele slabe ale armatei ruse. Documentele indică o luptă pentru putere între Prigojin şi oficiali ruşi, mai ale ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.
În plus, un articol din Washington Post a sugerat că Prigojin ar fi luat de mai multe ori contact cu cei din serviciile de informații militare ucrainene. Prigojin s-ar fi oferit să dea informații despre pozițiile forțelor ruse, dacă armata ucraineană se va retrage din orașul Bahmut, unde cei din Grupul Wagner se luptă cu forțele ucrainene de luni de zile.
Informații compromițătoare și dezinformare
Dar apariția unor informații compromițătoare și dezinformarea este o tactică comună în acest război. Cu toate acestea, susțin unii analiști, faptul că acum președintee Vladimir Putin pare incapabil să-l stăpânească pe Prigojin sugerează că puterea sa de a controla fiefurile Kremlinului nu mai este ce era înainte. Un Putin slăbit, care s-a plasat în centrul statului rus fără un succesor evident, începe să ridice întrebări serioase despre viitorul regimului său, subliniază 19fortyfive.
De la începutul conflictului, lui Evgheni Prigojin i se atribuie ambiţii politice, în pofida faptului că acesta nu le-a precizat niciodată. Potrivit lui Prigojin, ierarhia militară rusă caută să-l „înşele” pe preşedintele Vladimir Putin în ceea ce priveşte ofensiva în Ucraina.
„Dacă totul este făcut pentru a-l înşela pe comandantul-şef (Vladimir Putin), atunci fie comandantul-şef vă va sparge, fie poporul rus va fi furios dacă războiul va fi pierdut”, a acuzat Prigojin.