Putin porneşte războiul total! Ucraina, zdrobită de rachetele ruseşti. Alertă maximă în Europa

vladimir putin

Sursă: Dreamstime

De la o zi la alta crește alarmant acumularea de forțe ruse în jurul Ucrainei, care pare să anunțe o iminentă invazie în zilele și săptămânile următoare. Un aspect notabil al vulnerabilității Ucrainei în fața Rusiei vizează rachetele și capacitățile de artilerie ale Moscovei.

Potrivit site-ului de analize militare 19fortyfive, arme precum racheta Iskander sau lansatorul de rachete BM-30 Smerch 3 pot efectua lovituri în adâncime, afectând grav capacitatea de luptă a Ucrainei, de la centre de comandă și control, până la baze aeriene, depozite de muniții și combustibil și trupe care se deplasează spre linia frontului.

Și chiar dacă apărarea antiaeriană a Ucrainei poate intercepta o parte din rachetele Rusiei, ea însăși va fi implicată într-o luptă disperată pentru supraviețuire. Potrivit sursei citate, la nivel tactic, actuala doctrină de război a Rusiei, fără contact direct, încearcă să folosească drone și mijloacele războiului electronic pentru a localiza forțele inamice, fără a expune tancurile și infanteria, până când inamicul este spulberat.

Ce înseamnă asta pentru Ucraina?

Pentru a ține piept și a rezista unui atac rusesc, și Ucraina trebuie să poată provoaca uzură pentru a perturba artileria inamică.
Sisteme moderne radar de contrabaterie fac posibilă determinarea punctului de origine al focurilor de artilerie inamice și lansarea rapidă a unor contralovituri precise, pentru a le reduce la tăcere.

Conștientă de faptul că Ucraina are nevoie disperată de mai multe active pentru a neutraliza artileria rusă, SUA ar fi donat Ucrainei, în perioada 2015-201, radare de localizare a pozițiilor inamice, care să faciliteze loviturile de contrabaterie. Este vorba de 13 AN/TPQ-36 Firefinder și de 20 de radare de contrabaterie AN/TQP-53 Quick Reaction. Acesta din urmă poate detecta rachete și la o distanță de 60 km.

Totodată, Ucraina produce radare indigene Zoopark-2, precum și sisteme acustice de contrabaterie Polozhennya-2.

Pe ce mai mizează Ucraina

În general, Ucraina și Rusia folosesc aceleași sisteme din epoca sovietică, care pot folosi proiectile asistate de rachete pentru a crește raza de acțiune, însă cele ale rușilor au trecut printr-un grad mai mare de modernizare. Cea mai mare parte a forțelor terestre ale Ucrainei este formată din obuziere autopropulsate de 155 mm și obuziere 2S1 și 2S3. Dar și din peste 200 de obuziere cu rază scurtă de acțiune D-20 și D-30 tractate și peste 200 de lansatoare de rachete multiple BM-21.

Dacă privim și mai departe, Ucraina a testat deja cu succes un obuzier 2S22 Bohdana autopropulsat, de 155 mm, cu o rază de acțiune de 40 de km. Kievul urmează să primească alte 26 de obuziere autopropulsate DANA-M2, din Cehia, considerate o variantă fezabilă pentru înlocuirea obuzierelor tractate, aflate azi în dotarea forţelor terestre ucrainene.

Ce pot face rachetele Tochka-U

Capacitatea principală de lovituri a armatei ucrainene provine din arsenalul său de 90 de rachete balistice tactice Tochka-U, care au o autonomie de 120 de km. Aceste rachete ar putea încerca să țintească baze aeriene de peste graniță, care găzduiesc avioanele rusești Su-24M, Su-25 și Su-30, cum ar fi cele de la Kursk și Promorsko-Akhtarsk, sau în Crimeea, la Saki și Simferopol.

Dar, subliniază site-ul 19fortyfive, în general, rachetele cu rază lungă de acțiune sunt folosite, în mod lipisit de etică, pentru a viza centre mari, cu populație, în speranța creării unor presiuni politice.

Sistemul autohton de rachete de coastă “Neptun”

În paralel, Marina ucraineană urmează să activeze primul său sistem de rachete de coastă RK-360MȚ „Neptun”, cu toate mijloacele de comunicații, vehicule și rachete, situație care ar reprezenta un risc semnificativ pentru orice încercare a Rusiei de a folosi navele de debarcare a tancurilor (LST) pe care le-a masat în Marea Neagră, pentru o operațiune pe coasta Ucrainei.

Dacă începe războiul, toți ochii vor sta pe rachete și artilerie

Se poate spune, așadar, că Ucraina are active substanțiale de contrabaterie, dar capacitatea sa de a lovi efectiv ținte operaționale este limitată. Astfel de arme ofensive sunt sensibile din punct de vedere politic, pentru ca aliații occidentali ai Ucrainei să le doneze, ceea ce înseamnă că trebuie să și le dezvolte singură.

Unii analiști sunt de părere că dezvoltarea în ritm alert a Rusiei este motivată, parțial, de teama că, odată ce aceste capacități vor fi operaționale, capacitatea Moscovei de a duce un război la un cost acceptabil ar fi mult afectată.