Grupul de Război Asimetric al armatei americane a fost format în 2006 pentru a identifica lacunele din doctrina militară americană, echipamentele și tactica de teren.
Toate, pentru a studia modul în care potențialii adversari dezvoltă tactici de luptă. În 2017, Grupul a lansat Manualul Noii Generații de Război a Rusiei, bazat pe observarea tacticii ruse în Ucraina și în Siria, scrie NationalInterest.
Manualul oferă o imagine intimidantă a soldatului gata să combine vechile elemente forte ale sistemelelor de artilerie și antiaeriene cu noile tehnologii de război. Pe scurt: cu drone, război electronic, război informațional și cu super lunetiști.
Documentul nu își propune să prezinte armata rusă ca pe un jucător de neegalat.
De fapt, așa-numitul război de ”Noua Generație” sau de „A patra generație” se bazează pe recunoașterea faptului că vechile tactici din epoca sovietică, care puneau accentul pe formațiuni blindate, nu mai sunt viabile. În plus, Rusia are acum resurse limitate în comparație cu Armata Roșie. Armata rusă rămâne în mare parte formată din recruți care, după patru luni de pregătire de bază, servesc doar pentru încă opt luni, înainte ca un nou grup de recruți să fie rotit.
Formațiuni mai mici și mai flexibile
Manualul de Război încearcă să înțeleagă războiul unui adversar din exterior și nu să reflecte modul în care armata rusă își percepe propria tactică.
Unitățile moderne ale Rusiei evoluează către formațiuni mai mici și mai flexibile. Noua unitate militară rusă de bază este Grupul Tactic al Batalionului, care poate fi adaptat pentru misiuni specifice prin adăugarea de unități antiaeriene, de război electronic și de artilerie.
Moscova se bazează pe ”luptători proxi”
În ultimii ani, Rusia a folosit tot mai des forțe aliate și companii private de mercenari pentru operațiuni în Ucraina și Siria, susținute de consilieri ruși, echipament militar și instruire. Această abordare a fost inspirată parțial de angajamentul occidental cu aliați proxi în divrse conflicte, de la Vietnam, până la Libia și Afganistan.
Rusia folosește luptători proxi și pentru a nega implicarea propriilor forțe, amețindu-și adversarii. A fost evident mai ales în conflictul din Ucraina, când guvernul nu a știa dacă se confruntă cu o invazie rusă sau cu o răscoală locală.
Război cibernetic în scopuri ofensive
Moscova a investit masiv într-un aparat de război al informațiilor pentru a manipula opinia publică străină și a pătrunde în sistemele informatice ale adversarilor din motive politice și militare.
În paralel, Rusia utilizează o multitudine de sisteme pentru a bloca/spiona sistemele de comunicații din prima linie – inclusiv radio, celulare, satelit și chiar GPS.
Aceste capacități au fost demonstrate în războiul din Ucraina. Unitățile de război electronic ale Moscovei au oprit comunicațiile către pozițiile ucrainene de front, direcționînd atacuri asupra unităților lor centrale.
Nu în ultimul rând, armata rusă se bazează pe artilerie pentru a distruge formațiunile inamice. Potrivit Manualului, tactica rusă mizează în continuare pe artilerie ca instrument decisiv pentru distrugerea formațiunilor inamice.