Putin: Răspunsul Rusiei la sistemul american antirachetă va fi „eficient” şi „asimetric”

Rusia va veni cu un răspuns tehnico-militar 'eficient' şi 'asimetric' la planul de desfăşurare a sistemului american de apărare antirachetă, avertizează premierul rus Vladimir Putin, candidatul favorit al prezidenţialelor din 4 martie, într-un nou articol electoral publicat luni în oficiosul Rossiiskaia Gazeta.

Putin declară că Rusia îşi va consolida potenţialul de descurajare nucleară, îşi va moderniza armata, ca să nu tenteze alte ţări prin propria sa slăbiciune.

‘Timpurile cer efectuarea unor paşi decisivi pentru consolidarea sistemului unic de apărare aerospaţială. La aceste acţiuni ne împing politica SUA şi a NATO în domeniul desfăşurării sistemului antirachetă’, susţine Vladimir Putin.

‘Drept garanţie pentru neîncălcarea echilibrului global poate servi fie crearea propriului sistem de apărare antirachetă, destul de costisitor şi ineficient deocamdată, fie, ceea ce ar da un rezultat mai bun, capacitatea depăşirii oricărui sistem de apărare antirachetă şi protejarea potenţialului rusesc de răspuns’, spune Putin.

Anume acestor scopuri vor servi forţele nucleare strategice şi structurile apărării aerospaţiale. În această chestiune nu poate fi vorba de ‘prea mult patriotism’, menţionează premierul rus.

‘Răspunsul tehnico-militar al Rusiei la sistemul american de apărare antirachetă şi la segmentul său din Europa va fi eficace şi asimetric. Şi va corespunde în totalitate paşilor SUA în domeniul apărării antirachetă’, avertizează Vladimir Putin.

Rusia trebuie să revigoreze flota militară oceanică în nord şi în Extremul Orient. ‘Activitatea pe care au început-o acolo puterile militare mondiale în jurul Arcticii impune Rusiei misiunea de a ne apăra interesele în această regiune’, mai spune Putin.

‘În condiţiile şocurilor economice, mereu există tentaţia de a-ţi soluţiona propriile probleme pe contul altuia, prin presiuni cu forţa. Nu întâmplător există deja voci potrivit cărora, în curând, chipurile, se va pune ‘obiectiv’ problema că suveranitatea naţională nu trebuie să se extindă asupra resurselor de importanţă globală’, precizează şeful guvernului de la Moscova.

‘Asemenea posibilităţi fie şi ipotetice faţă de Rusia nu trebuie să existe. Aceasta înseamnă că nu trebuie să ducem pe nimeni în ispită cu propria slăbiciune’, afirmă Putin în articolul său.

Anume din acest motiv, continuă el, Rusia nu va renunţa sub nicio condiţie la potenţialul de descurajare strategică, pe care îl va consolida. ‘Anume el ne-a ajutat să ne menţinem suveranitatea statală în dificilii ani 90, când alte argumente materiale cu greutate, să recunoaştem sincer, nu aveam’, spune Putin.

Liderul forte al Rusiei afirmă că ţara sa nu va putea să-şi întărească poziţiile internaţionale, să dezvolte economia, instituţiile democratice, dacă nu va fi în stare să se apere. ‘Dacă nu vom calcula riscurile posibilelor conflicte, nu ne vom asigura independenţa tehnico-militară şi nu vom pregăti un răspuns demn, adecvat ca măsură limită de reacţie la aceste provocări’, continuă Putin.

El a amintit că executivul de la Moscova va aloca, în următorul deceniu, 23 de mii de milioane de ruble unor programe pentru dezvoltarea forţelor militare şi modernizarea industriei apărării. Premierul rus se declară convins că această sumă este pe măsura posibilităţilor şi a resurselor ţării sale. El subliniază că problema creării unei armate moderne şi a consolidării apărării nu trebuie amânată.

‘Nu este vorba de militarizarea bugetului rus. Resursele pe care le acordăm constituie ‘plata datoriilor’ pentru acei ani în care Armata şi Flota sufereau de o lipsă de finanţare cronică, în care practic nu se livrau noi tipuri de armament. În timp ce alte state, îşi creşteau consecvent ‘muşchii armatei”, mai spune Putin.

Pe de altă parte, el admite că probabilitatea unui război global între puterile nucleare nu este prea mare, întrucât aceasta ar însemna ‘sfârşitul civilizaţiei’. ‘Atât timp cât ‘praful de puşcă’ al forţelor nucleare strategice, creat cu multă muncă de taţii şi bunicii noştri, rămâne ‘uscat’ (atât timp cât Rusia are cu ce se apăra – n.r.), nimeni nu va îndrăzni să iniţieze o agresiune împotriva noastră’, adaugă Putin.

În opinia sa, ţările vor putea evita un atac, dacă vor avea posibilităţi în spaţiul cosmic, iar, într-o perspectivă mai îndepărtată, dacă vor crea arme pe baza unor noi principii fizice (laser, geofizice, pe baza undelor, genetice şi psihofizice).

‘În ochii noştri izbucnesc noi conflicte regionale şi locale. Şi încă se încearcă provocarea unor conflicte în imediata apropiere a graniţelor Rusiei şi ale aliaţilor noştri. Vedem cât s-au devalorizat principiile de bază ale dreptului internaţional. În special în sfera securităţii internaţionale’, afirmă Putin.

În aceste condiţii, Rusia nu poate conta doar pe metodele diplomatice şi economice pentru eliminarea disensiunilor şi soluţionarea conflictelor. Misiunea Rusiei este de a-şi dezvolta potenţialul militar, iar armata, serviciile speciale trebuie să fie pregătite să reacţioneze rapid şi eficient la noile provocări.

‘Forţele armate trebuie preţuite, consolidate, altminteri, ‘vom fi nevoiţi să hrănim o armată străină’ sau în general să ajungem în robia bandiţilor şi a teroriştilor internaţionali’, adaugă Putin.

Articolul, intitulat ‘Să fim puternici: garanţia securităţii naţionale pentru Rusia’, este al şaselea din seria textelor electorale semnate de Putin, după altele în care îndeamnă la dialog social, vorbeşte despre relaţiile interetnice din Rusia, problemele economice, democraţie, situaţia demografică, publicate în ultimele săptămâni în Izvestia, Nezavisimaia Gazeta, Vedomosti, Kommersant, respectiv Komsomolskaia Pravda.
SURSA: Agerpres