Deși SUA, ca și restul lumii, așteaptă cu sufletul la gură o detensionare a conflictului, șirul minciunilor și propaganda susținută a președintelui Vladimir Putin au umbrit primele semne de progres între negociatorii ucraineni și ruși din Turcia, potrivit unei analize CNN.

În timpul Războiului Rece, celebra mantră a SUA, după acordurile de reducere a armelor nucleare cu Kremlinul, era „aveți încredere, dar verificați”. În acest conflict, abordarea este exact invers – ”verificați și nu aveți încredere”.

Schimbarea de optică reflectă suspiciunea puternică față de președintele rus, după cele două decenii în care a sfidat Occidentul. De asemenea, este generată de repulsia față de atacurile ruse asupra civililor nevinovați în spitale, blocuri și teatre folosite ca adăpost de ucraineni.

Războiul informațional

SUA au aplicat tactica de dinaintea invaziei, de a folosi serviciile de informații, pentru a avea o imagine clară a ceea ce consideră Rusia că face, de fapt, în Ucraina.

”Nu ar trebui să ne lăsăm amăgiți de afirmația recentă a Kremlinului conform căreia va reduce atacurile militare din apropierea Kievului sau de orice informație privind retragerea forțelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Există un sentiment puternic la Washington că, deși operațiunea rusă s-ar putea pivota în urma Blitzkrieg-ului eșuat asupra Kievului, mișcarea ar putea să se transforme într- un atac intens asupra orașelor asediate din sud și est. Pe termen scurt, Rusia s-ar putea regrupa pentru atacuri mai puternice într-o zonă mai concentrată. Pe termen lung, nu există nicio garanție că Putin va renunța vreodată la dorința de a zdrobi națiunea ucraineană.

Rusia se retrage sau se regrupează?

În ciuda suspiciunii SUA cu privire la mișcările Rusiei, discuțiile din Turcia au adus o undă ușoară de optimism, singura după ce tancurile rusești au intrat în Ucraina în urmă cu mai bine de o lună. Dacă se va continua astfel, este posibil ca discuțiile din Turcia să fi pus bazele unui cadru care să pună capăt confruntărilor. Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak a declarat că s-au făcut suficiente progrese pentru a le permite lui Putin și lui Zelenski să se întâlnească. El a mai spus că cele două părți au convenit amânarea, cu 15 ani, a unei decizii cu privire la soarta Crimeei. O astfel de înțelegere constituie una dintre cele mai nevralgice probleme ale negocierilor pentru încetarea focului.

Intențiile Rusiei, testate în zilele care urmează

Urmează să vedem dacă forțele ruse se retrag cu adevărat din Kiev. Scepticii susțin că anunțul Moscovei nu este altceva decât o nouă manevră, menită să distragă atenția de la pierderile ruse de pe câmpul de luptă. ”Nimic nu s-a schimbat. Rușii sunt maeștri ai înșelăciunii și ai minciunilor”, a declarat Arseni Iațeniuk, un fost prim-ministru ucrainean.

O altă posibilă explicație pentru potențiala schimbare de strategie strategică a Rusiei este aceea de a încerca din nou să spargă unitatea occidentală, unul dintre multele lucruri cla care Putin nu se aștepta. Teoretic, speranța într-o deschidere diplomatică ar putea face ca statele europene să se mai înmoaie în ceea ce privește sancțiunile care au distrus economia rusă.

Un acord diplomatic ar putea fi rău, dar nu la fel de rău ca războiul

În ciuda scepticismului cu privire la motivele reale ale Rusiei, faptul că negocierile au adus unele progrese, este o reușită. Diplomația de succes, chiar dacă oferă o soluție care nu mulțumește pe nimeni, ar putea salva mii de vieți, având în vedere atacul înfricoșător al lui Putin asupra civililor.

Acesta este unul dintre motivele pentru care SUA și aliații lor vor fi atenți la Zelenski în zilele următoare.

John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina, a spus că poziția Kievului pentru neutralitate este interesantă, așa cum ar va fi orice dovadă că Rusia o lasă mai ușor cu agresiunile în estul Ucrainei. ”O agresivitate este periculoasă, dar nu la fel de periculoasă și nici la fel de urâtă ca obiectivele inițiale ale Rusiei”, a spus Herbst.