Parlamentarii ruși au introdus un proiect de lege în parlament care ar oferi lui Vladimir Putin imunitate pe viață în ceea ce privește urmărirea penală dacă și când va decide să renunțe la funcție, transmite The Guardian.
Proiectul de lege ar oferi imunitate fostului președinte privind urmărirea penală pentru orice infracțiuni comise în timpul vieții sale și ar fi nevoie ca parlamentarii din Camera Superioară să voteze covârșitor pentru a revoca imunitatea prezidențială pe baza acuzațiilor că președintele a comis o trădare sau o altă infracțiune gravă. În prezent, foștii președinți sunt protejați pentru acțiunile întreprinse numai în timp ce erau în funcție.
Este al doilea proiect de lege din această săptămână care prevede dispoziții speciale pentru foștii președinți, ceea ce a determinat să se discute dacă Putin, în vârstă de 68 de ani, s-ar putea pregăti retragerea.
În cursul zilei de sâmbătă a prezentat o legislație care ar da dreptul unui fost președinte la un loc pe viață ca senator în Consiliul Federației Ruse, o poziție care vine, de asemenea, cu imunitate de urmărire penală.
Dmitri Medvedev, singura persoană din Rusia care ar mai beneficia de această lege
Proiectele de lege vine după adoptarea de către Rusia a unor amendamente constituționale care „resetează” practic limitele privind mandatele lui Putin, permițându-i să candideze încă de două ori la funcția de președinte și să rămână în funcție până în 2036, când va avea 84 de ani. El a condus țara, mai ales ca președinte, încă din 2000.
Imunitatea prezidențială a jucat un rol important în ascensiunea lui Putin la putere. Printre primele acte ale lui Putin în calitate de președinte a fost emiterea unui decret prin care se acorda imunitate fostului președinte Boris Elțin privind urmărirea penală sau interogatorii și percheziții asupra proprietății sale.
Singura persoană care ar mai beneficia de pe urma acestui nou proiect de lege este Dmitri Medvedev, care a ocupat funcția de președinte din 2008 până în 2012 și apoi a renunțat pentru a-i permite lui Putin să se întoarcă.
Proiectul de lege va trebui să treacă de camera inferioară, apoi în camera superioară, înainte ca legea să fie promulgată de președintele Vladimir Putin.