Rusia ar putea ataca UE peste șase/opt ani
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea extinde războiul din Ucraina spre alte state din Europa peste șase/opt ani. De aceea, Uniunea Europeană (UE) trebuie să-și întărească rapid apărarea, a avertizat Andrius Kubilius, oficialul lituanian desemnat pentru a deveni primul comisar al UE pentru apărare.
Nou post reflectă faptul că securitatea blocului comunitar a ajuns în fruntea agendei politice, după declanșarea războiului din Ucraina.
Acum, obiectivul lui Andrius Kubilius este de a stimula industria armamentului din UE, determinând statele membre să cheltuiască mai mult pe arme europene, să facă achiziţii în comun, iar companiile producătoare de arme să coopereze mai mult peste graniţe.
Prima sa misiune în calitate de comisar european pentru apărare va fi să exploreze, împreună cu comisarul desemnat pentru afaceri externe, de ce resurse are nevoie blocul comunitar pentru a fi pregătit pentru o provocare militară. Va finaliza un studiu exploratoriu în primele 100 de zile.
„Miniştrii apărării şi generalii NATO sunt de acord că Vladimir Putin ar putea fi pregătit pentru confruntarea cu NATO şi UE în 6-8 ani.
Dacă luăm în serios aceste estimări, atunci este timpul să ne pregătim corespunzător, şi este un timp scurt. Asta înseamnă că trebuie să luăm decizii rapide şi decizii ambiţioase”, a declarat el, miercuri, potrivit agenției de presă Reuters.
Germania crede că Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă a Rusiei
Declarația sa a fost făcută în aceeași zi în care ministrul Afacerilor Externe din Germania, Annalena Baerbock, a avertizat că, dacă armata Ucrainei va pierde războiul, armata rusă va ataca și alte state din Europa, precum Republica Moldova.
Declarația ei a fost făcută în timpul unei vizite de lucru pentru Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova, inițiată de Germania, România și Franța.
Germania a inițiat această platformă, după ce a izbucnit războiul din Ucraina, prezentând-o ca parte a eforturilor de a stabiliza economia Republicii Moldova și de a o proteja de dezinformarea rusă.
„Tot ceea ce facem pentru a sprijini Ucraina înseamnă și promovarea stabilizării în ceea ce privește Moldova. Este clar care este cea mai mare îngrijorare a oamenilor de aici: că dacă Ucraina cade, Moldova este următoarea țară la rând”, a spus oficialul german.