Putin se va vaccina împotriva coornavirusului. Rusia a produs vaccinul Sputnik V . Anunțul a fost făcut de către urtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
”El a afirmat că va fi vaccinat, a luat această decizie şi aşteaptă până la finalizarea tuturor formalităţilor”, a spus purtătorul de cuvânt.
Rusia a lansat un program de vaccinare voluntară cu Sputnik V la începutul lunii decembrie, începând cu cele mai vulnerabile categorii la Moscova.
Persoanele cu vârsta peste 60 de ani pot începe să aplice pentru vaccinare începând de luni, a anunţat duminică primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, la o zi după ce Ministerul rus al Sănătăţii a indicat că vaccinul a fost aprobat pentru administrare persoanelor în vârstă, după o testare separată.
Putin, în vârstă de 68 de ani, a declarat că vaccinul rus este eficient şi sigur şi că nu vede niciun motiv să nu fie vaccinat, adăugând că aşteaptă până când acesta va fi disponibil.
De la declanşarea epidemiei de coronavirus în Rusia, Putin a lucrat în principal la distanţă, a organizat întâlniri online şi şi-a limitat deplasările. El a afirmat în august că una dintre fiicele sale a luat parte la studiul clinic al vaccinului şi că aceasta s-a simţit bine.
Vaccinarea a început în Uniune
Aceasta a început, oficial, duminică, în toate ţările Uniunii Europene, primele persoane care au primit doze de vaccin fiind din rândul pensionarilor şi al medicilor, transmit agenţiile internaţionale de presă.
Belgia şi Luxemburg încep vaccinările de luni
Belgia va începe campania de vaccinare anti-coronavirus de luni, în trei cămine de bătrâni situate în fiecare dintre cele trei regiuni ale ţării, Bruxelles, Valonia şi Flandra, transmite duminică EFE.
Administrarea vaccinului produs de Pfizer-BioNTech va începe oficial la 28 decembrie, la ora locală 11:00.
Prima persoană vaccinată în Flandra va fi Jos Hermans, în vârstă de 96 de ani, care locuieşte într-un cămin de bătrâni în localitatea Puers-Saint-Amand şi care a declarat în urmă cu câteva zile la un post de radio local că este „foarte fericit” că poate primi medicamentul pentru că speră „să trăiască până la 100 de ani”.
Vaccinarea în căminele de bătrâni s-ar putea prelungi până la sfârşitul lui februarie, ţinând cont că vaccinul produs de Pfizer-BioNTech necesită administrarea unei a doua doze la 21 de zile după prima inoculare.
După rezidenţii şi personalul din căminele de bătrâni, prima fază a vaccinării în Belgia va continua cu angajaţii din domeniul sanitar, începând din luna martie 2021.
Apoi, în mai, va veni rândul persoanelor considerate „cu risc”, precum cei care suferă de boli cronice şi persoanele de peste 65 de ani.
În Luxemburg, campania va începe tot luni, în cinci centre din ţară, unde timp de trei zile la rând vor fi vaccinate 1.290 de persoane (medici şi personal sanitar).
În săptămâna din 18 ianuarie va începe administrarea celei de-a doua doze aceloraşi persoane.
În Ţările de Jos, în data de 4 ianuarie vor fi trimise din 4 ianuarie primele invitaţii la vaccinare, iar primele doze vor începe să fie administrate din 8 ianuarie, campania de vaccinare la scară amplă începând în realitate abia din 18 ianuarie.