Succesiunea de pași greșiți făcuți de armata rusă în Ucraina a fost exacerbată de corupția pe scară largă în cadrul armatei ruse, spun analiștii. Este vorba de practicile, obișnuite în rândul recrutorilor, de a exagera numărul înrolărilor. De altfel, Pentagonul crede disfuncțiile Rusiei o vor împiedica să-și atingă chiar și obiectivele de recrutare de dinainte de invazie, cu atât mai puțin să-și extindă armata la mai mult de un milion de soldați.

Corupția din Rusia a măcinat până la os Ministerul Apărării

Evaluări occidentale ale intervențiilor ruse în Cecenia și Georgia au inclus și vulnerabilități uriașe ale vehiculelor sale de luptă și ale altor echipamente, cauzate, probabil, de raportările greșite în mod intenționat, pentru a sifona banii ministerului Apărării, de o neglijență crasă dar și de alte practici de corupție.

Însă decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina a scos la lumină, pentru prima dată, modul în care corupția din Rusia a măcinat până la os Ministerul Apărării. Practicile corupte au afectat nu doar armele și tancurile ruse, ci și numărul real al forțelor de luptă, capacitatea Rusiei de a-și echipa trupele din prima linie.

Fie e vorba de incompetență, fie de corupție

„Toate acestea sunt un rezultat, fie al incompetenței totale, fie al corupției: raportări false, oameni care nu respectă standardele și se fac că dețin controlul. Este arhicunoscut modul în care se fură”, spune generalul în retragere Ben Hodges, care a supravegheat toate operațiunile armatei SUA în Europa. ”Corupția începe de sus și ajunge până jos, la ultimul soldat”, spune Hodges, referindu-se la reședința de milioane de dolari a ministrului Apărării, Serghei Șoigu.

Cele șase luni de conflict abundă în exemple ale practicilor de corupție, caracteristice armatei ruse, demonstrând modul în care acestea au subminat ceea ce Moscova a crezut că va fi o mare victorie asupra Ucrainei.

Ucraina nu e Siria

Rusia credea că este capabilă să desfășoare o armată eficientă, mai ales după intervențiile sale de-a lungul graniței, dar și în zone relativ îndepărtate, cum ar fi Siria. Dar acolo misiunea rusă de a susține regimul lui Bashar Assad și de a submina prezența americană necesita o forță aeriană și trupe terestre formate din 2.000-3.000 de oameni. În cazul Ucrainei, Rusia avea nevoie de zeci de mii de soldați.

Armata americană susține că aproximativ treime dintre vehiculele rusești desfășurate în Ucraina au eșuat, în mare parte din cauza unei întrețineri extrem de proaste. În plus, s-a scris că soldații ruși mănâncă rații expirate, iar acest lucru poate fi pus tot pe seama unor practici de corupție care au atins toate eșaloanele armatei.

Pentagonul și recrutările din Rusia

Preşedintele Vladimir Putin a dispus, recent, printr-un decret, suplimentarea numărului membrilor armatei ruse. Efectivele militare ruse vor fi suplimentate până la nivelul de două milioane, de la 1,9 milioane, cât a fost nivelul stabilit printr-un decret emis în 2017.
Pentagonul susține, însă, că noii recruți din armata lui Putin vor fi, cel mai probabil, oameni mai în vârstă, prost pregătiți, sugerând că personalul suplimentar pe care Rusia îl poate aduna până la sfârșitul anului nu va crește puterea generală de luptă a Moscovei.

Cu toate acestea, în deceniul care a urmat destrămării URSS, liderii de la Kremlin au făcut eforturi mari și cu bună-credință, pentru a se dezbăra de practicile din trecut și a pune bazele unei armate demne de încredere în țară, dar și în afara ei.

Putin a schimbat totul

Toate eforturile de modernizare care au avut loc în acea perioadă au fost extrem de nepopulare în rândul liderilor din vechea gardă, iar în 2012 au fost abandonate complet. Venirea lui Putin la Kremlin a însemnat aducerea în funcții-cheie a unor apropiați care și azi sunt acolo. Printre ei se numără ministrul Apărării, Serghei Șoigu, considerat „omul lui Putin”, și generalul Valeri Gerasimov, șeful statului major, un soi de „curea de transmisie către ceilalți oameni care contează: militarii în uniformă”.

Cleptocrația guvernului Putin, care a permis oligarhilor să sifoneze la greu fonduri publice, combinată cu amenințările constante asupra acestora, pentru a nu le permite să miște-n front, au făcut ca armata rusă să revină la practicile sale de corupție.

„Puterea geopolitică a Rusiei este o chestiune existențială pentru Putin. Este singurul lucru de care îi pasă cu adevărat, mai mult decât orice”, spune Robert Person, profesor de relații internaționale la Academia Militară a SUA din West Point.

Rusia nu este, totuși, singura țară care s-a confruntat cu astfel de probleme. Istoria de mai bine de două decenii de ani a războiului dus de SUA în Afganistan și toate încercările americanilor de a ieși din acest război au fost marcate de cazuri, documentate public, de corupție, scrie US News.