Marina rusă ar putea în cele din urmă să-și lanseze racheta hipersonică Zirkon și de pe un banc de testare submarin. O etapă esențială de dezvoltare pe drumul lung al noii arme spre pregătirea pentru producția în serie, scrie publicația NationalInterest.
Zirkon ar putea fi lansată pentru prima dată într-un test, de pe submarinul cu putere nucleară al Flotei de Nord Severodvinsk, în luna iunie „, a declarat o sursă din interiorul industriei de apărare pentru agenția TASS.
Sursa a precizat că nu există „până acum o dată exactă pentru începerea studiilor”, sugerând că aceste planuri nu au fost finalizate.
O sursă rusă a descris un program de testare frenetic pentru noua rachetă: „Nava va arunca arma hipersonică de două ori pe parcursul anului ca parte a testelor de dezvoltare a zborului și de până la patru ori ca parte a testelor comune de stat. În același timp, testele de dezvoltare a zborului Zirkon de pe submarin vor începe în vară.
Este de așteptat aibă loc până la patru lansări, dintre care prima va fi efectuată din poziția de suprafață. În toamnă vor începe procesele de stat de pe submarinul Severodvinsk.” Potrivit sursei agenției TASS, Marina își propune să pună racheta Tsirkon în funcțiune chiar de anul viitor:
„În cazul în care vor avea succes de pe ambele tipuri de transportatori, se așteaptă ca Zirkon să fie acceptată pentru serviciu în prima jumătate a anului 2022.”
3M22 Tsirkon, cunoscută și sub numele de Zircon, este o rachetă de croazieră hipersonică cu aripi, anti-navă, care a intrat în dezvoltare în 2010.
Oficialii ruși au recunoscut că racheta a suferit de „probleme” nespecificate în timpul lucrărilor anterioare de cercetare și dezvoltare. Proiectul pare să fi revenit pe drumul cel bun cu o serie de teste reușite. Extinderea completă a capacităților rachetei rămâne neclară.
Conform rapoartelor bazate pe testări anterioare, racheta este capabilă să atingă viteze de 8Mach pînă la Mach 9. Gama operațională a rachetei poate varia în funcție de platforma de lansare și de anumite circumstanțe ale câmpului de luptă, estimările actuale situându-se între 1.000 și 2.000 de kilometri .
Viteza mare a rachetei ar putea amenința în mod credibil activele NATO. Experții militari ruși susțin că rachetele Zirkon lansate de pe nave și submarine pot contracara atacurile americane.
O lansare a rachetei de pe submarin este un pas crucial, deoarece se așteaptă ca noua rachetă hipersonică să figureze printre capacitățile de luptă ale submarinelor cu propulsie nucleară din clasa Yasen.