Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama şi-au reluat contactele marţi în cadrul summitului APEC care se desfăşoară în prezent în China, a anunţat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de RIA Novosti și preluat de Agerpres.
Cei doi şefi de stat au schimbat câteva cuvinte luni, înainte de fotografia de grup, în finalul recepţiei oficiale oferite de preşedintele chinez Xi Jinping în onoarea liderilor ţărilor membre ale APEC.
De fapt, potrivit presei ruse, Putin nu s-a dezminţit şi a întârziat la fotografia de grup cu aproximativ 20 de minute, din cauza întâlnirii prelungite cu premierul malaezian Najib Razak, cu care a discutat despre prăbuşirea zborului MH17 în estul Ucrainei, dar chiar şi aşa a reuşit să schimbe câteva cuvinte cu liderul SUA, Barack Obama.
Atunci când a coborât din maşină şi a intrat în încăperea unde era aşteptat de restul liderilor APEC, Putin a văzut cum Obama i-a făcut din mână într-un gest de bun-venit. Liderul rus a reacţionat pe loc. S-a apropiat de preşedintele american şi i-a strâns mâna şi, timp de 7-8 minute, cei doi şefi de stat au schimbat câteva cuvinte, după cum a ţinut să precizeze Kremlinul.
Într-un declaraţie făcută luni seara, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al şefului statului rus, a indicat că nu a fost vorba propriu-zis de o discuţie, ci de un schimb de replici 'în picioare' în cadrul summitului.
În debutul reuniunii de marţi de la summit, preşedintele rus s-a apropiat de Obama şi l-a bătut pe umăr, întrebându-l dacă îi place sala. La masa de dezbateri, Putin s-a aşezat de partea stângă a preşedintelui chinez Xi Jinping, iar Obama, de partea dreaptă a acestuia.
Potrivit agenţiilor de presă ruse, Putin şi Obama s-au lăsat aşteptaţi după reuniune la fotografie de grup, deoarece au stat deoparte şi au 'discutat' preţ de câteva minute.
'Putin şi Obama au profitat de câteva ori de pauzele în desfăşurarea summitului pentru a vorbi. Ei au discutat despre problemele legate de relaţiile bilaterale, situaţia din Ucraina, Siria şi Iran', a indicat Peskov. 'Oportunităţi au fost mai mult de două, dar acestea au fost discuţii scurte', a precizat el.
Forumurile de tipul APEC reprezintă o platformă bună pentru astfel de contacte, comentează expertul rus Fiodor Lukianov, redactorul-şef al revistei 'Rusia în politica globală'. "Dacă negocierile oficiale sau semioficiale necesită o agendă pusă la punct, în acest caz nu e nevoie de nimic. Treci pe lângă, te saluţi şi îţi iei rămas-bun. Regulile de conduită civilizată nu au fost încă anulate de nimeni, în pofida sancţiunilor occidentale instituite împotriva Rusiei pe fondul crizei ucrainene", spune Lukianov.
Potrivit unor experţi, SUA nu au dorit 'boicotarea' lui Putin la summitul APEC. 'Dacă ar fi putut, l-ar fi boicotat, dar a fost absolut imposibil în aceste circumstanţe. Cum poţi să-l boicotezi pe liderul unei ţări care are relaţii strânse cu majoritatea statelor membre APEC?', explică Fiodor Lukianov.