Putin și prințul Arabiei Saudite au discutat despre cooperarea OPEC+ pentru menținerea stabilității prețurilor

Sursa: Dreamstime

Președintele rus a discutat cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite înainte de reuniunea de miercuri a OPEC+ în privința menținerii stabilității prețului petrolului. OPEC+ ar putea decide să mențină actuala producție de petrol în ciuda presiunilor din partea SUA și UE de a crește nivelul producției.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avut luni o discuţie la telefon cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, liderul de facto al acestei ţări, printre subiectele abordate numărându-se cooperarea în cadrul grupului OPEC+ al statelor producătoare de petrol în vederea menţinerii „stabilităţii” preţului petrolului, a anunţat Kremlinul, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE.

Vladimir Putin, discuții cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite

Convorbirea dintre Putin şi Bin Salman a avut loc înaintea reuniunii de miercuri a OPEC+, organizaţie formată din ţările Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi zece producători, inclusiv Rusia. Doi delegaţi în cadrul acestei organizaţii au declarat pentru Reuters că, la reuniunea prin videoconferinţă de miercuri, OPEC+ va decide menţinerea actualei politici privind producţia de petrol.

În pofida presiunilor din partea SUA şi UE de a creşte nivelul producţiei pentru o scădere a cotaţiilor barilului de petrol, grupul OPEC+ a decis în decembrie să menţină şi în 2023 scăderea producţiei cu două milioane de barili pe zi care fusese decisă cu două luni mai devreme.

Statele occidentale (G7, UE şi Australia) au impus Rusiei, ca sancţiuni pentru agresiunea contra Ucrainei, un embargou parţial asupra petrolului exportat de această ţară, plus un plafon de 60 de dolari barilul pentru petrolul rusesc exportat statelor terţe, plafon pus în practică prin condiţii impuse companiilor de transport şi de asigurări.

Cu toate acestea, potrivit ministrului rus al energiei, Alexander Novak, impactul acestui plafon va fi o reducere de numai 5-6% a cantităţii de petrol rusesc extras.

Prețul petrolului a scăzut luni

Petrolul și-a extins pierderile luni, în condițiile în care creșterile iminente ale ratelor dobânzilor de către principalele bănci centrale și semnele privind exporturile puternice ale Rusiei au contrabalansat tensiunile din Orientul Mijlociu legate de un atac cu drone în Iran și speranțele privind creșterea cererii din China.

Investitorii se așteaptă ca Rezerva Federală a SUA să majoreze miercuri ratele cu 25 de puncte de bază, urmate a doua zi de majorări de jumătate de punct de către Banca Angliei și Banca Centrală Europeană. Orice abatere de la acest scenariu ar fi un șoc.

Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în martie au scăzut cu 1,16 dolari, până la 85,50 dolari pe baril, o pierdere de 1,3%. Țițeiul american a scăzut cu 1,10 dolari, sau 1,4%, până la 78,58 dolari pe baril.

De asemenea, piața a fost presată de semnale privind oferta puternică a Rusiei, în ciuda interdicției Uniunii Europene și a plafonului de preț impus de G7 din cauza invaziei sale în Ucraina. Săptămâna trecută, ambii indici de referință pentru petrol au înregistrat prima pierdere săptămânală din ultimele trei.