Este războiul nuclear o amenințare tot mai mare? Ce au anunțat Rusia și China

Rusia și China au emis o declarație comună în care își exprimă îngrijorarea față de creșterea riscurilor asociate deteriorării relațiilor dintre puterile nucleare. Cele două mari puteri militare au subliniat că nu există câștigători într-un conflict nuclear, conform informațiilor furnizate de presa de stat rusă.

Cele două națiuni au exprimat preocupare cu privire la implicarea Australiei în planurile SUA pentru descurajarea nucleară extinsă, conform documentului. Rusia și China sunt împotriva unui conflict prelungit în Ucraina și consideră că acesta ar putea escalada într-o fază incontrolabilă, se mai precizează în comunicat.

Moscova și Beijingul au subliniat intenția lor de a consolida în continuare încrederea și cooperarea în domeniul militar, inclusiv prin extinderea exercițiilor militare comune. China a declarat că sprijină eforturile Rusiei de a asigura suveranitatea și integritatea teritorială.

Ambele țări au respins încercările unor state de a folosi spațiul pentru confruntări militare, conform comunicatului. Rusia și China au condamnat, de asemenea, inițiativele de a sechestra bunurile și proprietățile statelor străine, conform informațiilor furnizate de presa de stat rusă.

Suedia ar accepta desfăşurarea de arme nucleare pe teritoriul său, pe timp de război

În altă ordine de idei, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat în această săptămână că este deschis la posibilitatea desfășurării de arme nucleare în Suedia în timp de război, într-un moment în care criticii susțin interzicerea acestora pe teritoriul unei noi membre NATO, conform AFP.

Parlamentul suedez urmează să se pronunțe în luna iunie cu privire la Acordul bilateral de cooperare în materie de apărare (DCA) încheiat cu SUA, care ar permite americanilor să aibă acces la bazele militare suedeze și să depoziteze echipamente și arme acolo.

Suedia a pus capăt celor 200 de ani de nealiniere militară, aderând la NATO în luna martie.

Mai multe organizații neguvernamentale, printre care Societatea Suedeză pentru Pace și Arbitraj, au îndemnat guvernul să includă în acord interdicția desfășurării armelor nucleare pe teritoriul suedez.

Guvernul a afirmat de mai multe ori că o astfel de mențiune nu este necesară, referindu-se la „un consens mai larg asupra armelor nucleare” în Suedia, precum și la o decizie a Parlamentului care interzice armele nucleare în timp de pace.

Cu toate acestea, prim-ministrul suedez a remarcat că situația trebuie să fie evaluată diferit în timp de război.

„Pe timp de război, aceasta este o problemă complet diferită, aceasta depinde complet de ceea ce s-ar întâmpla”, a spus el el radioul public.

„În cel mai rău dintre scenarii, ţările democratice din regiunea noastră a lumii trebuie să se poată apăra împotriva statelor care ar putea să ne ameninţe cu arme nucleare”, a adăugat şeful guvernului suedez.