Putin şi Zelenski o dau la pace?! Decizia zilei în război. Se întâmplă chiar azi, 1 aprilie

negocieri de pace Ucraina Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia și Ucraina se așează, din nou, la masa negocierilor! Kremlinul încearcă cu disperare să obțină regiunea separatistă pro-rusă Donbas, apelând atât la dialogul diplomatic, cât și la tancurile rusești.

Vladimir Medinski, liderul echipei diplomatice ruse, a informat că Moscova și Kievul au reluat negocierile de pace vineri, 1 aprilie, prin videoconferință.

„Continuăm negocierile prin videoconferinţă. Poziţiile noastre privind Crimeea şi Donbas nu s-au modificat”, a scris acesta pe Telegram, relatează Le Figaro.

Reamintim că marți, 29 martie, Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA, a informat că Statele Unite ale Americii nu au observat nicio abordare „serioasă” a Rusiei în negocierile de pace cu Ucraina.

De asemenea, recent, Ihor Zhovkva, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis că negocierile de pace cu Rusia „au avansat cu siguranță.”

Ucraina: Negocierile cu Rusia au avansat cu siguranță

„Negocierile dintre Rusia și Ucraina au avansat cu siguranță”, a spus Ihor Zhovkva, adjunctul șef al Administrației Prezidențiale din Ucraina, la BBC.

Ihor Zhovkva a explicat că la discuțiile diplomatice din Instanbul negociatorii ruși au ascultat propunerile ucrainene, fără ultimatumuri sau linii roșii.

Întrebat de jurnaliștii americani despre anexarea regiunii estice Zhovkva Rusiei, Ihor Zhovkva a afirmat ferm că Ucraina nu va tranzacționa „niciun centimetru” din teritoriul său Kremlinului.

El a adăugat că armata rusă nu și-a retras trupele militare nici din Kiev și nici din Cernihiv, deși negociatorii rusi au spus marți că armata rusă își va reduce operațiunile militare din orașele respective.

Rusia contrazice Ucraina! Negocierile de pace NU au progresat deloc

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a oferit noi informații despre discuțiile diplomatice care au avut loc marți în Turcia, negând orice progres.

De asemenea, marți după-amiază, 29 martie, Rusia a declarat că intenționează să își reducă activitatea militară din Kiev și Chernihiv, iar Ucraina a afirmat că va analiza propunerea rusă de a deveni un stat neutru.

„Ceea ce este pozitiv este că partea ucraineană a început să formuleze clar și să pună pe hârtie ceea ce propune. Până acum nu reușisem să realizăm acest lucru. În ceea ce privește restul, nu putem, ca să spunem așa, să afirmăm că au existat progrese, ceva foarte promițător”, a spus Dmitri Peskov pentru Interfax.

Amintim că după negocierile de pace de marți după-amiază din Istanbul, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat că „negocierilor nu reduc la tăcere exploziile sau obuzele ruseşti”, fiind vizibil dezamăgit de discuțiile oficiale de la masa negocierilor.

Ucraina, dezamăgită de negocierile de pace cu Rusia

Ucraina este sceptică la promisiunea recentă a Rusiei privind reducerea operațiunile militare din jurul Kievului, în condițiile în care unele state occidentale se așteptau ca Moscova să își intensifice ofensiva militară în alte orașe mari din Ucraina, relatează agenția de presă Reuters.

„Putem spune că semnalele pe care le auzim în cadrul negocierilor sunt pozitive, dar nu reduc la tăcere exploziile sau obuzele ruseşti. Armata rusă are încă un potenţial semnificativ de a continua atacurile împotriva statului nostru”, a spus Volodimir Zelenski, într-un mesaj video pe Facebook.

„Desigur, nu vedem niciun motiv să avem încredere în cuvintele vreunui reprezentant al statului sau al altui guvern care continuă să lupte pentru distrugerea noastră. Ucrainenii nu sunt oameni naivi. Ucrainenii au aflat deja în aceste 34 de zile de invazie, iar în ultimii opt ani de război în Donbas, că nu poţi avea încredere decât într-un rezultat anume.

Ridicarea sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei poate fi luată în considerare doar odată ce războiul s-a încheiat. Nu este de aşteptat ca negocierile (între Kiev şi Moscova) să conducă la ridicarea sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse. Această chestiune poate fi luată în considerare doar odată ce războiul s-a terminat şi am recuperat ceea ce este al nostru”, a adăugat președintele ucrainean.

Cum au decurs negocierile de pace din Turcia?

După negocierile de pace de marți după-amiază din Turcia, Ucraina ar fi de acord să nu se alăture Alianței Atlanticului de Nord și să nu găzduiască baze militare de trupe străine, însă ar avea securitatea garantată în termeni similari cu Articolul 5, clauza de apărare colectivă a NATO.

Ucraina a spus că Israelul, Canada, Polonia, Turcia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania și Italia ar fi statele care i-ar putea oferi garanțiile de securitate. Potrivit informațiilor transmise de negociatorii ucraineni, soarta regiunii sud-estice Donbass ar urma să fie discutată oficial de liderii ucraineni și diplomații ruși.

În prezent, Ucraina urmărește ca Rusia să nu se opună aderării sale la Uniunea Europeană, a declarat negociatorul rus Vladimir Medinsky. Acesta a adăugat că propunerile ucrainene vor fi prezentate curând lui Vladimir Putin.