Zelenski și Putin, la un pas să se vadă față în față. Unde s-ar putea ține întâlnirea
Joi, a avut loc o conferință de presă comună a ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, și a ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. În cadrul conferinței, care a avut loc în estul Ucrainei, Dmitro Kuleba a precizat că au convenit să își concentreze eforturile pe organizarea unei întâlniri între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, relatează BBC.
”Există posibilitatea ca cei doi lideri să se întâlnească dacă există un temei pentru un acord cu privire la problemele pe care le considerăm esențiale pentru o reconciliere”, a declarat ministrul turc de Externe, adăugând ”am spus ieri că ne-ar face plăcere să găzduim o asemenea întâlnire”.
Mevlut Cavusoglu a mai spus că este important să înceapă pregătirea pentru întâlnirea la nivel de lideri, reiterând că a anunțat deja că Turcia este pregătită să acționeze drept gazde.
Un summit între Putin și Zelenski ar putea avea loc, dar condiționat
În cursul zilei de miercuri, Rusia a declarat că este de acord să organizeze un summit între președintele Vladimir Putin și președintele Volodimir Zelenski, însă a subliniat că această întâlnire trebuie să ducă la încheierea unui acord între cele două părți.
„Preşedintele nostru a declarat în repetate rânduri că nu ar avea nimic împotriva unei astfel de întrevederi. Totuşi, astfel de întâlniri nu ar trebui să aibă loc doar de dragul întâlnirii. Trebuie să se ajungă mai întâi la un acord”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, după întâlnirea de miercuri la Moscova cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu.
Ministrul rus de Externe a mai spus că acest summit ar trebuie să devină un contract de vârf pentru încheierea acordurilor convenite în cadrul negocierilor dintre delegațiile celor două țări, dar a și acuzat autoritățile ucrainene că cer negocieri şi întâlniri fără a fi dispuse să perfecteze vreo înţelegere.
Ministrul rus a denunţat că Ucraina a refuzat până acum să respecte Acordurile Minsk, convenite în 2015, destinate să pună capăt conflictului militar dintre separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei şi guvernul central de la Kiev, deşi aceste acorduri au fost anulate prin invazia Rusiei în Ucraina.
„Au spus că îşi vor respecta promisiunile, dar nu au făcut-o. Am învăţat lecţia. Preferăm să avem discuţii concrete”, a spus acesta.