Liderul rus, Vladimir Putin, a rezolvat o problemă presantă care îi putea afecta serios ţara şi, astfel, a făcut o mutare care-l aşează într-o poziţie de forţă în raport cu Uniunea Europeană.
Rusia şi-a plătit miercuri aproape integral datoria la Consiliul Europei, organism din care risca să fie exclusă din acest motiv. Potrivit purtătorul de cuvânt al secretarului general al Consiliului Europei, 97% din datoria corespondentă anilor 2017 şi 2018 a fost achitată, pentru diferenţa de plătit mai rămânând de clarificat unele detalii tehnice. La începutul anului în curs datoria Rusiei faţă de Consiliul Europei era de circa 66 de milioane de euro.
La finalul lunii iunie Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a aprobat revenirea delegaţiei ruse, la cinci ani de când aceasta fusese privată de dreptul de vot în APCE ca urmare a anexării Crimeei, decizie în urma căreia Rusia s-a retras din APCE.
În iunie 2017, ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a informat pe secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, că Rusia îşi suspendă plata cotizaţiei la bugetul acestei instituţii până când vor fi restabilite complet drepturile delegaţiei sale în APCE.
Anul trecut Rusia a mers chiar mai departe cu ameninţările, evocând posibilitatea de a se retrage din Consiliul Europei, în timp ce Jagland a amintit că o ţară poate fi exclusă din această organizaţie pentru neplata cotizaţiei.
După restabilirea drepturilor delegaţiei ruse în APCE, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat dezamăgit de această decizie, adăugând că a încercat să-i facă să se răzgândească pe cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron de a susţine revenirea Rusiei în APCE.