Președintele Vladimir Putin i-a acuzat pe ”neonaziștii din Ucraina” de comiterea crimelor împotriva civililor, chiar de Ziua internațională a comemorării victimelor Holocaustului. Totuși, retorica nu este una nouă. Liderul de la Kremlin recurge des la această retorică pentru a justifica ofensiva din Ucraina, pornită în urmă cu aproape un an.
”A uita lecţiile istoriei duce la repetarea unor tragedii îngrozitoare. Dovada o reprezintă crimele împotriva civililor, epurarea etnică (şi) acţiunile punitive organizate de neonaziştii din Ucraina”, a susţinut Putin, citat într-un comunicat de presă. ”Tocmai împotriva acestui rău militarii noştri se luptă cu curaj” în Ucraina, a adăugat preşedintele rus.
Vladimir Putin a denunțat de mai multe ori așa zisul genocid comis asupra populației rusofone din estul Ucrainei, calificându-l pe Volodimir Zelenski drept un neonazist, cu toate că liderul de la Kiev este evreu.
”Orice încercare de revizuire a contribuţiei ţării noastre la Marea Victorie (din cel de-al Doilea Război Mondial) nu face de fapt decât să justifice crimele nazismului, să deschidă calea renaşterii ideologiei sale ucigaşe”, a transmis Putin, în comunicatul publicat de Kremlin.
Vladimir Putin a deplâns victimele care au murit în timpul Holocaustului
Președintele rus a deplâns ”milioanele de victime nevinovate – evrei, reprezentanţi ai altor naţionalităţi – care au fost ucise, torturate, care au murit de foame sau de boli” în timpul Holocaustului.
Conflictul din Ucraina a determinat Varșovia să îi invite pe reprezentanții ruși să ia parte la marcarea a 78 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare Auschwitz-Birkenau, din sudul Poloniei, lucru ce nu s-a mai întâmplat până acum. La comemorările care au mereu loc pe data de 27 ianuarie, Rusia a fost mereu invitată.
Cu o zi în urmă, la data de 26 ianuarie, liderul de la Kremlin a avut o întrevedere cu rabinul-şef al Rusiei, Berel Lazar, şi cu preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Rusia, Aleksandr Borodoi. Pe fond, președintele rus a avertizat că nicio crimă comisă de nazişti nu se prescrie şi că ţara sa face tot posibilul ca aceste crime să nu se repete.
Potrivit lui Putin, Rusia ”se opune categoric ca aceste crime să fie uitate, să se prescrie”, adăugând că ”dintre toţi evreii exterminaţi de nazişti, majoritatea erau chiar cetăţeni ai Uniunii Sovietice, şi de aceea este o durere comună pentru noi toţi”.
Rusia practică o politică pentru ca ceea ce s-a întâmplat la Holocaust să nu se mai repete
Nu în ultimul rând, liderul rus mai spune că Rusia practică o politică ”pentru ca nimic de acest gen să nu se mai repete vreodată în istoria omenirii”.
”Facem tot posibilul pentru ca acesta (demersul – n.r.) să fie sprijinit la nivel internaţional. Din nefericire, sub diverse pretexte, multe ţări renunţă la o acţiune solidară în acest domeniu. Chiar şi aşa, indiferent de conjunctura politică actuală, vom continua să o facem”, a dat el asigurări.
De asemenea, el a mai spus că este la curent cu atitudinea comunităţii evreieşti şi a autorităţilor israeliene cu privire la rolul Armatei Roşii în victoria împotriva nazismului.
”Noi spunem mereu că suntem dispuşi să facem tot posibilul pentru a găsi o soluţie paşnică. Toţi ştim că suntem fiii unui singur Dumnezeu şi dorinţa noastră este ca toţi fiii să trăim în frăţie, înţelegere reciprocă şi prietenie, pentru ca oamenii să se respecte reciproc cu adevărat”, a declarat la rândul său rabinul-şef al Rusiei, Berel Lazar, scrie agenția de presă spaniolă EFE.