Președintele rus Vladimir Putin nu a rostit la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite acel discurs care era așteptat. Da fapt, nici măcar nu a fost prezent fizic. O situație complet diferită față de planurile prin care 2020 se dorea anul triumfal pentru Rusia, care a sărbătorit 75 de ani de la înfrângerea amenințării naziste și crearea sistemului internațional postbelic.
Potrivit NationalInterest.org, pandemia de coronavirus a date peste cap aceste planuri , dar ecourile acestor aspirații au rămas în textul pe care Putin l-a transmis video de la Kremlin. Un discurs care rămâne important pentru înțelegerea stării de spirit a lui Putin, despre sistemul global și rolul pe care el dorea ca Rusia să îl joace în acești ani, precum și avertismentele implicite către Statele Unite.
Putin a subliniat întotdeauna dorința unui „concert al marilor puteri” pentru a gestiona afacerile mondiale și și-a reiterat acum viziunea asupra ONU și, în special, a Consiliului de Securitate. Despre care a spus că, utilizat corespunzător, ajută la prevenirea acțiunilor unilaterale care pot duce la o confruntare militară directă între statele mari și oferă o oportunitate de a căuta compromisuri sau, cel puțin, de a evita soluții care ar fi complet inacceptabile pentru ceilalți”.
Putin a dat, de asemenea, un „semnal” către G20, a cărui președinție este deținută în prezent de partenerul său în reglementarea internațională a prețurilor la energie, Arabia Saudită, și prințul său moștenitor, Mohammed bin Salman. Dar și către G5. Acestea sunt cele două organisme pe care Putin le consideră capabile să preia conducerea în gestionarea afacerilor internaționale (și G20 și G5 includ Rusia și în care Statele Unite nu pot domina agenda).
Ce este și mai frapant, remarcă NI, este propunerea voalată a lui Putin – către europeni și către marile puteri- de a evita implicarea în orice război rece emergent SUA-China.
Propunerile sale pentru coridoare comerciale sigure, fără sancțiuni, reînvierea ideii unui parteneriat euroasiatic mai extins și punerea unor limite asupra războiului cibernetic și a altor acțiuni perturbatoare care ar putea tulbura comerțul internațional (inclusiv utilizarea sancțiunilor de către SUA), sunt toate concepute pentru a crea un rol pentru Rusia.
Ca lider de facto al unui nou bloc de state nealiniate, care nu vor să fie obligate să aleagă înttre Washington sau Beijing sau să trebuiască să accepte agende americanilor sau chinezilor. Acest discurs urmează același tipar observat atunci când Rusia a vorbit despre presupusul său vaccin Sputnik-V anti coronavirus (pe care Putin l-a menționat în mod special) care ar urma să ajungă la puteri mijlocii care balansează între Est și Vest.
Declarațiile lui Putin sunt livrate însă înaintea alegerilor din SUA. Nici Donald Trump, nici Joe Biden, și nici măcar Xi Jinping nu par să fie interesați de trecerea la un „concert al puterilor”. Iar liderii europeni, consternați atât de acțiunile chinezești, cât și de cele rusești din ultimul an, par interesați mai curând de consolidarea legăturilor „comunității democratice” decât să dea mâna cu Rusia pentru a echilibra SUA și China.