Vladimir Putin a avut parte de un moment mai puțin plăcut. Senioarele Rusiei și-au dat cu părerea despre liderul de la Kremlin, iar cuvintele lor cu siguranță nu îi vor pica bine președintelui rus.
Vladimir Putin, umilit de bunicuțele Rusiei
Înregistrările video au capturat reacțiile deschise ale pensionarilor ruși care își exprimă nemulțumirile în legătură cu liderul Vladimir Putin. Condițiile de trai în Rusia, în special pentru pensionari și cei cu venituri reduse, au devenit tot mai dificile pe fondul stagnării invaziei din Ucraina și a alocării sporite a resurselor economice pentru susținerea efortului de război.
Cheltuielile militare vor absorbi o proporție semnificativă din bugetul Rusiei pentru anul 2024. Cheltuielile sociale, incluzând salariile, pensiile și beneficiile sociale, vor constitui doar o fracțiune din total. Această distribuție bugetară a generat presiuni semnificative asupra nivelului de trai al populației, cu consecințe directe asupra pensionarilor.
Pensionarii ruși au ajuns la limita toleranței
Pensionarii ruși, obișnuiți să reziste și să îndure dificultăți, încep să dea semne că au ajuns la limita toleranței. În interviuri luate pe stradă, unii dintre aceștia l-au criticat deschis pe Vladimir Putin, exprimându-și dezacordul față de situația actuală din țară.
O femeie în vârstă chiar l-a înjurat pe liderul de la Kremlin, arătându-și frustrarea cu privire la incapacitatea președintelui de a aduce îmbunătățiri.
„I-aș zice să se ducă la dracu’. Da, cu situația care e acum, nu se mai poate face nimic, nimic. Înțelegeți?”, a răspuns femeia despre președintele Rusiei.
Înregistrările video postate pe rețelele de socializare au prezentat reacții dure ale pensionarilor la întrebările despre situația din Rusia. Un consilier ucrainean, Anton Gherașcenko, a distribuit pe platforma Twitter o înregistrare video în care o femeie în vârstă exprimă furia sa față de Putin și starea actuală a țării.
În această înregistrare, femeia afirmă că, la vârsta de 82 de ani, a suferit mult și că actuala situație din Rusia este extrem de dificilă, comparând-o cu perioada de război și foametea din trecut.
„Am 82 de ani. Atât de mult am îndurat. Am trecut prin război, știu cum a fost foametea. La fel de flămândă sunt acum. Nu era nimic atunci. Ne hrăneam unii pe alții, ne ajutam unii pe alții și ne dădeam mâncare unii altora. Acum e multă (mâncare în magazine – n.red.) și noi suntem cu toții flămânzi. Este foarte greu acum, în acest moment, foarte greu. Cred că am pierdut ultimii 20 de ani care au trecut”, a continuat ea.
Nu este singura bătrână care nu este de acord cu deciziile lui Vladimir Putin. Consilierul ucrainean a publicat un alt clip în care o bătrână spunea că liderul de la Kremlin minte încontinuu.
„A zis că n-o să candideze pentru a fi reales. A zis că nu va permite mărirea vârstei de pensionare. Când îi văd fața la televizor, schimb imediat canalul. Nu vreau să-i ascult minciunile. Doar minciuni, doar violență, doar dezamăgire”, spune femeia.
20.000 de oameni din Moscova au rămas fără căldură
Protestele au devenit și mai evidente în urma unei defecțiuni tehnice care a lăsat fără căldură aproximativ 20.000 de oameni din regiunea Moscova.
Imaginile cu scările de bloc înghețate și oamenii încercând să se încălzească pe stradă au stârnit indignarea populației.
O femeie a făcut un apel direct la Putin, cerându-i să rezolve situația de urgență și subliniind disperarea în care se aflau.
Sincronizarea înșelătoare a lui Putin
Problemele rușilor vin într-un moment nepotrivit pentru Putin. Acesta se pregătește pentru alegerile din martie.
În timp ce rezultatul este considerat ca fiind o concluzie anticipată – acuzațiile de fraudă electorală au însoțit victoriile anterioare ale lui Putin – orice insinuare că țara se prăbușește nu va fi binevenită la Kremlin, care a deturnat fonduri publice semnificative pentru a-și susține invazia din Ucraina.
În 2010, conform estimărilor oficiale, factura de reparații pentru locuințele și infrastructura municipală a Rusiei se ridica la 200 de miliarde de dolari americani. La avea vreme se putea vorbi de 203 miliarde de dolari.
Vlad Mykhnenko, profesor asociat în domeniul dezvoltării urbane durabile la Universitatea Oxford, a declarat că, pe baza nivelurilor actuale de cheltuieli, Rusia ar avea nevoie de mai mult de 70 de ani pentru a rezolva chiar și problemele pe care le are acum.
El se așteaptă ca aceasta să ducă la o „avalanșă de dezastre”.
„Vedem din ce în ce mai multe videoclipuri care apar. Am văzut unele cazuri în care oamenii nu au avut încălzire timp de doi ani”, a declarat Dr. Mykhnenko.
„Așadar, există locuri, iar unele dintre ele sunt orașe destul de mari, cu 100.000, 200.000, 300.000 de locuitori, care nu au încălzire și care plătesc integral costul energiei. Se pare că situația se înrăutățește.”
Probleme mari în Rusia
Cele mai mari probleme au apărut în afara marilor orașe Moscova și Sankt Petersburg. Acolo, nivelul de trai se deteriorează rapid.
Magadan Oblast, în estul Siberiei, este cât se poate de departe de capitală.
O localnică din zonă a postat un filmuleț video în care se vede cum din interiorul unui bloc de locuințe ies bucăți de gheață. De atunci, clipul a devenit viral.
„Este normal? Totul este înghețat. Absolut totul. Este un frig năprasnic”, spune ea.
Dacă încălzirea centrală a unei locuințe nu mai funcționează, țevile pot îngheța și se pot fisura. Asta înseamnă că, atunci când este pornită din nou, apa curge în interior.
Mass-media de stat evidențiază rareori aceste probleme, dar nici măcar aceasta nu a reușit să ignore complet situația, scrie ABC.