Putin primește o lovitură grea din partea unui aliat istoric al Rusiei, la care nimeni nu s-ar fi așteptat. Armenia, partener tradițional al Rusiei, anunță că îl va aresta pe Putin dacă acesta intră pe teritoriul său.
Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele liderului de la Kremlin, acuzat de crime de război.
Armenia, vechi prieten al Moscovei, s-a îndepărtat din ce în ce mai mult de Vladimir Putin. Partidul de guvernământ de la Erevan a anunțat că dacă Putin ar vizita Armenia va fi arestat, a informat Moscow Times, citat de Business Insider.
Oficialul armean se referea la mandatul internațional de arestare emis pe numele lui Putin la începutul acestei luni.
Într-un interviu acordat publicației de știri Factor.am, Gagik Melkonyan, deputatul Adunării Naționale a Armeniei – partidul de guvernământ al țării – a declarat că, dacă Putin ar călători acolo, ”ar trebui arestat”.
„Este mai bine ca Putin să rămână în țara lui”, a spus Melkonyan, potrivit sursei citate. ”Dacă suntem în aceste acorduri, atunci trebuie să ne îndeplinim obligațiile. Lăsăm Rusia să-și rezolve problemele cu Ucraina”, a precizat parlamentarul armean.
Ungaria nu-l va aresta pe Putin
Armenia face parte dintr-un grup în creștere de țări care au declarat că vor pune în aplicare un mandat emis de Curtea Penală Internațională la începutul acestei luni. CPI l-a acuzat pe Putin că a ordonat răpirea copiilor în zonele ocupate ale Ucrainei – ceea ce ar fi considerată o crimă de război.
Germania, Irlanda, Austria și Croația au spus deja că vor pune în aplicare mandatul, în timp ce Marea Britanie și Franța au salutat decizia ICC, dar nu au comentat dacă se vor angaja să-l aresteze pe liderul rus.
În ciuda faptului că este semnatar al Statutului de la Roma – tratatul care a instituit CPI – Ungaria a declarat săptămâna trecută că nu îl va aresta pe Putin.
Tensiuni în creștere între Armenia și Rusia
La începutul acestui an, premierul armean Nikol Pashinyan a declarat că a anulat exercițiile militare comune, considerându-le „nepotrivite în situația actuală”, a informat Associated Press.
Premierul armean a refuzat să se fotografieze cu Putin la summit-ul CSTO
În cadrul unui summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă de anul trecut, Putin a fost respins în mod repetat de Pashinyan, inclusiv atunci când premierul armean a refuzat să fie fotografiat în imediata apropiere a lui.
CSTO este o alianță dominată de Rusia a națiunilor post-sovietice, care include Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.
Ruptura dintre Rusia și Armenia este în mare măsură și rezultatul unei dispute interne. Pashinyan a acuzat anterior trupele ruse de menținere a păcii că nu și-au asumat un rol mai activ în jurul regiunii separatiste disputate Nagorno-Karabak.
Nagorno-Karabah se află sub controlul forțelor etnice armene de când s-a încheiat un război separatist acolo în 1994. Activiștii azeri au blocat recent un coridor liber care leagă Armenia de regiune.