Vladimir Putin este la un pas să își piardă libertatea. Asta pentru că președintele Rusiei ar urma să meargă într-o țară care are obligația să-l aresteze. El va merge la Summit-ul BRICS din Africa de Sud. Anunțul privind vizita liderului de la Kremlin a fost făcut de președintele sud-african Cyril Ramaphosa.
Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunţat că ţara sa va fi gazda summitului BRICS din august, la care este aşteptat să participe şi Vladimir Putin. Vestea vine în contextul în care liderul rus este urmărit de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru crime de război.
„Ne pregătim pentru summitul BRICS şi stabilim ultimele detalii legate de format”, a spus Ramaphosa presei.
Summit BRICS faţă în faţă, cu Putin prezent
El a menționat că la întâlnire vor lua parte Brazilia, China, India, Rusia şi Africa de Sud şi că aceasta se va desfăşura „faţă în faţă”. Acesta nu a făcut nicio referire la situaţia lui Putin, care este vizat din martie de un mandat al CPI pentru „deportarea” copiilor ucraineni după invazia Ucrainei, acuzaţii respinse categoric de Moscova.
„Vom avea un summit BRICS faţă în faţă, suntem cu toţii hotărâţi să ne întâlnim personal. Nu am mai avut un summit faţă în faţă de aproape trei ani. Nu va fi online”, a afirmat Ramaphosa, întrebat despre acest aspect la o conferinţă a partidului său ANC.
Africa de Sud are obligația să-l aresteze
Africa de Sud, ca membră a Curţii Penale Internaţionale, ar avea obligaţia teoretică să-l aresteze pe preşedintele rus dacă acesta ar veni pe teritoriul său. Acest lucru ar crea o problemă diplomatică gravă pentru Pretoria, care nu a criticat Moscova de la declanşarea războiului din Ucraina.
Unele surse din presa sud-africană au sugerat că Pretoria ar putea muta summitul în China pentru a evita arestarea lui Putin.
Relaţiile Africii de Sud cu Rusia destul de puternice
Africa de Sud se consideră o putere diplomatică pe continent şi afirmă că are o poziţie neutră pentru a putea „contribui la rezolvarea conflictului”, a declarat Ramaphosa anterior, menţionând că a discutat de mai multe ori cu Putin.
Africa de Sud a organizat, de asemenea, manevre navale cu Rusia şi China în largul coastelor sale în februarie, provocând „neliniştea” marilor puteri occidentale. Relaţiile Africii de Sud cu Rusia se întind din perioada apartheidului, când Kremlinul a susţinut ANC în lupta împotriva regimului rasist.