Diplomația internațională pare neputincioasă în fața invaziei ruse din Ucraina, așa că războiul continuă, fără cel mai mic semn că una din părți ar urma să cedeze.
De aceea, unii comentatori analizează dacă înlăturarea lui Vladimir Putin de la putere ar putea duce la încheierea acestui război în care, zilnic, sunt uciși zeci de oameni, iar orașele Ucrainei sunt sortite să se transforme în ruine, potrivit The Conversation. Site-ul arată cum poate avea loc în Rusia o „lovitură de stat” a elitelor.
Riscuri foarte mari pentru protestatari
În paralel, există un risc semnificativ și pentru rușii care doresc să protesteze față de invazia din Ucraina. Potrivit unui ONG din Rusia, peste 15.000 de protestatari au fost reținuți în toată țara de la începutul invaziei.
O nouă lege dată de Moscova prevede pedepse dure împotriva celor care se opun narațiunii guvernamentale și chiar pentru utilizarea cuvântului „război”, de descriere a așa-numitei „operațiuni speciale”. Rușii care încalcă această lege sunt pasibili să facă până la 15 ani de închisoare.
Dar opoziția rusă este, probabil, mult prea slabă pentru a produce un seism precum schimbarea regimului din Rusia. Opozanții lui Putin s-au confruntat în ultimii ani cu intimidări și cu reduceri la tăcere a tuturor celor care au îndrăznit să fie mai vocali. Cel mai bun exemplu este cel al lui Alexei Navalnîi, care a fost aruncat în închisoare și va sta acolo mulți ani de-acum înainte.
În cazul lui Putin, pandemia a exacerbat acest lucru
Cercetările arată, de asemenea, că în autocrații precum cea din Rusia, adică în țări în care aproape întreaga puterea se află în mâinile unei singure persoane, dictatorii renunță rareori la putere prin negociere. Acest lucru se datorează faptului că astfel de lideri sunt de obicei hotărâți să se agațe de putere cu orice preț și doar un cerc strâns de oameni din jurul lor are o influență asupra lor.
În cazul lui Putin, pandemia a exacerbat acest lucru, iar cercul său de apropiați este mult mai restrâns și mai autoritar decât înainte. Este posibil totuși ca efectele sancțiunilor dure impuse Rusiei, combinate cu niveluri ridicate de proteste nonviolente, să ducă la o pierdere a încrederii în rândul elitelor mai liberale.
Conștientizarea violențelor aplicate ucrainenilor, cu care mulți ruși au legături de familie, și pierderile grele din rândul trupelor ruse pot determina aceste elite-cheie să-și piardă încrederea în capacitatea regimului de a face față acestor provocări.
Cine ar putea fi aceste ”elite”? Lideri economici, armata chiar sau serviciile de securitate de stat. Deși mulți din rândul lor nu pot asigura un viitor mai democratic în Rusia, ar putea să-l înlăture pe Putin și să pună capăt invaziei. Consilierii lui Putin sunt formați în principal din oficiali militari și de securitate, denumiți „siloviki”.
Dar oligarhii?
S-a speculat mult asupra faptului că oligarhii economici ai Rusiei ar putea fi gata să-l înlăture pe Putin. Mai ales că mulți dintre ei sunt direct vizați de ultimele sancțiuni. Dar de când Putin și-a consolidat puterea la începutul anilor 2000, beneficiarii superbogați ai tranziției capitaliste post-sovietice și ai corupției de stat s-au bazat pe sprijinul lui Putin pentru a acumula active. Ei au mult de pierdut dacă i se opun și eșuează. Cu toate acestea, unii dintre ei dețin active considerabile, care, de fapt ar aparține lui Putin, care astfel își ascunde averea de ochii lumii, și într-un posibil scenariu, ar putea să-l convingă să demisioneze.
De asemenea, pierderile semnificative în rândul armatei ruse, precum și înlocuirile unor lideri militari, la ordinul direct al lui Putin, din cauza eșecului din Ucraina, ar putea stârni nemulțumirea unor oficiali ai armatei, dispuși acum să dea o lovitură de stat.
Fosta KGB, cea mai probabilă sursă a unei lovituri de stat
În cele din urmă, serviciile de securitate ale Rusiei ar putea fi cea mai probabilă sursă a comiterii unei lovituri de stat. Putin însuși este creația acestor agenții. Putin l-a plasat recent pe șeful FSB (responsabil cu informațiile externe) în arest la domiciliu din cauza informațiilor despre perspectivele unei victorii rapide și de succes în Ucraina. O „lovitură de stat” a elitelor este posibilă, mai ales dacă mai multe dintre aceste grupuri își vor uni forțele pentru a-l îndepărta pe Putin sau a-l convinge să demisioneze.