Chiar și înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a încercat să-și reducă dependența de gazul rusesc. Acum, problema a devenit și mai presantă. Rusia a folosit ani la rând arma energetică pentru a-și intimida adversarii, în condițiile în care gazul rusesc a reprezentat 42% din importurile de gaze ale Europei numai prin conducte.
Soluția care poate doborî arma energetică a Rusiei! Biden, chemat să invoce acestă lege
Ecologistul și jurnalistul american Bill McKibben vine cu o idee inovatoare, care, susține el, ar ajuta la reducerea dependenței Europei de combustibilii fosili ai Rusiei, scrie Electrek. Ideea propusă de Bill McKibben, denumită „Pompe de căldură pentru pace și libertate”, prevede ca americanii să înceapă să fabrice pompe de căldură pe care să le furnizeze la costuri mici pentru europeni.
Biden ar trebui să invoce imediat Legea de producție pentru apărare
Noua tehnologie, accesibilă și funcțională, înseamnă că europenii își pot încălzi casele cu electricitate, în loc de gaz, a explicat McKibben, care susține că președintele Joe Biden ar trebui să invoce imediat Legea de producție pentru apărare. În acest fel, producătorii americani vor fi impulsionați să înceapă să producă cât mai multe pompe de căldură electrice, ”astfel încât să le putem livra în Europa, unde pot fi instalate la timp, pentru a reduce drastic puterea lui Putin”.
În acest fel, europenii nu vor mai depinde de gazul lui Putin
Cele mai recente estimări din Europa arată că rețeaua electrică actuală ar putea gestiona cincizeci de milioane de pompe de căldură. Nu vom putea furniza un număr așa de mare într-un an, dar în acest fel, europenii nu vor mai depinde de gazul lui Putin, explică Bill McKibben.
Potrivit site-ului FEMA, Legea de producţie pentru apărare (Defense Production Act) permite administraţiei SUA să accelereze producţia unor echipamente necesare ”pentru promovarea apărării naționale”.
Fostul președinte Donald Trump a folosit această lege pentru a accelera producţia de echipamente necesare la combaterea pandemiei de coronavirus, iar Biden a folosit-o pentru a impune producția de măști.
Pompele de căldură ar putea fi furnizate la un cost mai mic pentru statele europene
McKibben crede că, după această lege, producătorii americani ar putea crește rapid producția, cu contracte federale garantate, iar pompele de căldură ar putea fi furnizate la un cost mai mic pentru statele europene. El susține că europenii știu cum să le instaleze, aproximativ un sfert din unitățile de încălzire instalate pe continent anul trecut fiind astfel de pompe de căldură electrice.
Conform unui proiect guvernamental citat de Reuters, „Germania își propune să-și asigure toate nevoile de energie electrică cu aprovizionare din surse regenerabile, până în 2035”, ceea ce o va face mai puțin dependentă de energia importată de combustibili fosili din Rusia.