"Trebuie să ne fixăm acest obiectiv – să ajungem la nivelul de dinainte de criză al investiţiilor străine directe, de 60-70 miliarde de dolari pe an. Şi apoi să facem mai multe eforturi să depăşim acest nivel. Trebuie să ne intensificăm activitatea pentru a majora semnificativ investiţiile străine. Acesta este un obiectiv pentru autorităţile regionale şi guvernul federal", a afirmat Putin.

Serviciul de Statistică a anunţat că investiţiile străine directe în Rusia au scăzut anul trecut cu 13,2%, deşi totalul investiţiilor a urcat cu 40%.

Putin susţine că investitorii străini sunt interesaţi de Rusia, deoarece indicii bursieri ai înregistrat anul trecut cel mai semnificativ avans comparativ cu alte state BRIC (Brazilia, India, China) sau ţările în curs de dezvoltare.

Rusia intenţionează să creeze un fond de investiţii directe în valoare de 10 miliarde de dolari prin care marile firme vor investi în proiectele de modernizare şi hi-tech. Ministrul Economiei, Elvira Nabiullina, a afirmat recent că executivul de la Moscova va contribui cu un miliard de dolari la fond în 2011, iar capitalizarea sa va creşte la 10 miliarde de dolari, în perioada 2015-2016. Fondul va fi administrat de firma de stat Vnesheconombank.

Nabiullina a explicat că fondul va fi finanţat din veniturile suplimentare de la buget din acest an, iar fondul va fi prezentat investitorilor străini la 1 iunie 2011, la Forumul economic de la St. Petersburg. Investiţiile vor demara în 2012.

Investitorii şi directorii companiilor străine sunt nemulţumiţi de eforturile guvernului rus de a stimula investiţiile străine, pe care le consideră a fi vorbe goale. Creşterea mare a participaţiilor statului şi a reglementărilor din ultimii ani blochează dezvoltarea şi îi ţine departe pe investitori, apreciază aceştia din urmă.

Guvernul rus şi-a sporit controlul asupra economiei în timpul crizei financiare, oferind ajutoare de miliarde pentru a susţine companiile aflate în dificultate.

Conform analiştilor, conducerea de la Kremlin are puţine şanse de a dezvolta climatul investiţional, în condiţiile în care ţiţeiul, pe care se bazează exporturile Rusiei, nu este destul de scump pentru a genera capitalul de miliarde de dolari necesar în infrastructură şi industrie. De asemenea, guvernul a majorat taxele pentru a acoperi majorarea pensiilor şi a altor beneficii.

Premierul rus, Vladimir Putin, a promis, în decembrie 2010, să desfiinţeze restricţiile pentru investiţiile străine în anumite sectoare, precum cel alimentar, sectorul echipamentelor medicale, sectorul bancar şi cel al resurselor naturale.
SURSA: Agerpres