Cu această ocazie, potrivit Vedomosti, se pregătesc să fie adoptate câteva decizii destinate consolidării suveranităţii segmentului rus de internet, între care şi o procedură specială de management al internetului care prevede posibilitatea deconectării Rusiei de la reţeaua globală de internet.

Conducerea Ministerului Comunicaţiilor urmează să prezinte un raport şefului statului cu privire la rezultatele inspecţiei din luna iulie, ce a scos la iveală vulnerabilitatea segmentului rusesc de internet, după cum informează Interfax.

'Nu este vorba de o dezactivare permanentă de la reţeaua internaţională de internet', subliniază reprezentanţii unui operator de telecomunicaţii important de pe piaţa rusă şi o organizaţie neguvernamentală. Dar operatorii ruşi de internet vor trebui să-şi configureze echipamentele în asemenea mod, încât în cazul apariţiei unor situaţii de urgenţă Internetul rus să poată fi deconectat de la reţeaua globală.

Potrivit unei surse Vedomosti, citată de Interfax, situaţii de urgenţă pot fi considerate acţiuni de război, proteste de anvergură în ţară etc.

În plus, guvernul rus discută posibilitatea transferului către stat a funcţiilor administratorilor domeniilor de internet.

Aşa cum a relatat presa rusă, FSB (Serviciul de Securitate rus/ex-KGB) s-a pus de acord asupra proiectului de ordin al Ministerului Comunicaţiilor, în conformitate cu care, începând cu 1 iulie 2014, toţi furnizorii de servicii internet sunt obligaţi să instaleze echipamente pentru înregistrarea şi stocarea traficului pe internet pe o durată de nu mai puţin de 12 ore, în condiţiile în care serviciile secrete vor avea acces direct la aceste înregistrări.

Unul dintre experţii Vedomosti indică faptul că scopul statului nu este de a izola Rusia de restul lumii, ci dimpotrivă de a o proteja de izolare în cazul în care, de exemplu, SUA vor decide să deconecteze Rusia de la Adresa IP (Internet Protocol).

Acest pericol ar putea fi evitat, spune acesta, dacă Adresa IP va fi distribuită în interiorul Rusiei de o autoritate de reglementare locală şi nu de organizaţia ICANN, controlată de guvernul Statelor Unite.

Presa rusă nu a reuşit să obţină vineri dimineaţă o confirmare oficială în legătură cu aceste informaţii.

Zvonuri despre înăsprirea controlului asupra segmentului rus de internet au apărut încă în primăvară, pe fondul deteriorării relaţiilor cu Occidentul ca urmare a situaţiei din Ucraina.

În plus, în contextul atacurilor cibernetice din străinătate, serviciile secrete ruse i-au cerut preşedintelui Vladimir Putin să aprobe crearea unei reţele integrate pentru nevoile de apărare, de asigurare a securităţii şi a ordinii publice.

AGERPRES