Avertismentul care dă fiori: Putin vrea să invadeze restul Europei. Care sunt țările vizate

Acum, Europa este tot mai alarmată că liderul de la Kremlin vrea să recreeze imperiul de mult pierdut al țarului Petru cel Mare, scrie NewsHerald.

Publicația amintește că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lansat acest avertisment în timp ce liderii occidentali s-au renit la Madrid pentru a reseta viitorul NATO. „Acesta este adevăratul obiectiv al Rusiei”, a avertizat Zelenski, cerând din nou ajutor pentru a opri armata rusă.

„Anul viitor ar putea fi o situație și mai rea, nu numai în Ucraina, ci și în alte câteva state, posibil membre ale alianței. Întrebarea care se pune este cine va urma?”, a afirmat liderul de la Kiev.

Amenințări la foc continuu

O dovadă a faptului că îngrijorările cresc de la o lună la alta stă în decizia unor state precum Suedia și Finlanda, care și-au menținut neutralitatea pe tot parcursul Războiului Rece, de a adera la NATO.

Cele două țări spun că au motive să se alăture alianței, în condițiile în care propagandiștii lui Putin au afirmat în mod repetat că obiectivele sale merg dincolo de Ucraina. Propagandiștii săi au amenințat cu invadarea statelor NATO, Polonia și Lituania. De asemenea, Norvegia este o altă țintă a furiei Moscovei, iar Regatul Unit și SUA au fost amenințate cu spectrul unei lovituri nucleare.

Avertismente de război pentru mai multe state

„Armata rusă nu vrea să se oprească în Donbas sau undeva în sudul Ucrainei”, a declarat Zelenski. „Vrea să înghită oraș după oraș. Pe noi toți. Și apoi pe toți din Europa. Acesta este adevăratul obiectiv al Rusiei”, a avertizat liderul de la Kiev, care are toate motivele să vorbească despre o amenințare, subliniază sursa citată.

Iar Kremlinul pare să facă tot ce-i stă în putere pentru a alimenta temerile. Ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că decizia Finlandei și Suediei de a adera la NATO este un „factor strict destabilizator”.

În același timp, oficialii ministerului de Externe amenință cu „răzbunare” împotriva Norvegiei pentru impunerea unor sancțiuni asupra proviziilor transportate pe teritoriul său către un avanpost rus. Și Lituania a fost acuzată de „un act de război” după ce a impus o blocadă împotriva Kaliningradului, avanpost rusesc in Marea Baltică.

Între timp, Finlanda se simte tot mai expusă, deoarece granița sa de 1325 km cu Rusia este aproape la fel de lungă ca cea a întregului flanc estic al NATO. La rândul său, Suedia se află lângă avanposturile Rusiei de la Marea Baltică, cu insula Gotland vulnerabilă la atacurile amfibii. Nu trebuie uitat că pe listă se mai află și Letonia și Estonia, foste state URSS, care au fost ținte repetate ale amenințărilor și spionajului Kremlinului.

Descurajarea descurajării

NATO a spus de la început că orice intervenție directă a alianței în Ucraina va duce al Treilea Război Mondial.

„Mișcările îndrăznețe ale lui Putin, combinate cu retorica nucleară amenințătoare, ne-au descurajat să luăm măsuri decisive”, scria generalul Ben Hodges. ”Problema este că asistăm la un masacru în Europa, iar că cea mai puternică alianță militară din lume rămâne în afara sa. Noi suntem descurajați, Rusia nu”, a comentat el.

„Am ajuns la un punct de cotitură”, a declarat și generalul german în retragere Hans-Lothar Domroese la scurt timp după izbucnirea războiului în Ucraina. ”Avem China și Rusia acționând împreună, provocând Statele Unite pentru dominația globală. În trecut, spuneam că descurajarea funcționează. Acum trebuie să ne întrebăm dacă mai este suficientă descurajarea”, afirma acesta.