Mai mulți oficiali de informații occidentali susțin că Vladimir Putin s-ar putea afla în spatele efortului de a prelua serviciul de spionaj al Austriei. Potrivit acestora, efortul poate arăta că rușii consideră țara ca un premiu important.
Oficialii acuză că Putin ar fi pus ochii pe Austria
Ofițerii de informații îl suspectează pe Jan Marsalek, directorul de operațiuni fugar al companiei Wirecard, conform Politico.
Conform acuzațiilor, Marsalek s-a înțeles cu Partidul Libertății de extremă-dreapta în numele Moscovei.
Imediat după ora 8 dimineața, pe 28 februarie 2018, comandantul poliției austriece Wolfgang Preiszler a apăsat soneria de la sediul serviciului de informații intern al țării și și-a adus actul de identitate în fața camerei de securitate.
Potrivit sursei menționate, zeci de colegi înarmați cu pistoale Glock și un berbec s-au răspândit prin clădire în veste antiglonț și cagule, confiscând date confidențiale stocate pe serverele agenției și documente sensibile aflate pe birouri.
Odată intrat în prima poartă, Preiszler le-a ordonat paznicilor să-i predea o cheie principală și un permis electronic pentru sediu.
Ulterior, Preiszler ar fi întrebat unde este intrarea în Secțiunea 2. Odată ajuns acolo, el și ofițerii săi s-ar fi îndreptat direct către unitatea care investighează partidele de dreapta, inclusiv organizații cu legături puternice cu FPÖ.
Ofițerii nu ar fi știut ce să caute, așa că au luat tot ce au putut găsi
Totuși, ofițerii nu ar fi știut ce să caute, scrie Politico. Astfel, au luat tot ce au putut găsi, de la documente tipărite la servere și dispozitive de stocare.
Nu au fost trase focuri de armă. În schimb, adevărata țintă a operațiunii, respectiv BVT, a fost neutralizată până când echipa lui Preiszler și-a încheiat munca în acea seară, potrivit publicației menționate.
Unitatea lui Preiszler era prost pregătită pentru o căutare care implica informații foarte clasificate. Aceasta își petrecea cea mai mare parte a timpului urmărind traficanții de droguri.
Printre cei 40.000 de gigaocteți de date confiscați de poliție în timpul raidului BVT a fost o copie a „Neptune Databank”.
Politico amintește că acesta este un hard disk care conține ani de informații extrem de secrete partajate cu austriecii de alte agenții de informații occidentale, inclusiv CIA, MI5 și Mossad.
Totuși, nu este clar dacă rușii au reușit să facă o copie a conducerii în haosul care a urmat raidului.
S-a răspândit un nor de suspiciune
Ulterior, s-a răspândit un nor de suspiciune, iar confiscarea hard disk-ului top-secret cu informații de la serviciile partenere a fost paralizantă.
Totodată, Austriecii au fost tăiați de pe lista partenerilor din inteligența globală, potrivit politico.
Incursiunea pune poliția împotriva serviciului de spionaj, cunoscut sub numele de BVT.
De asemenea, a declanșat o furtună care a spulberat reputația Austriei în lumea informațiilor și a dus la închiderea agenției.
Oficialii serviciilor de informații au spus publicației menționate că raidul ar fi făcut parte dintr-o operațiune condusă de Moscova de discreditare a serviciilor de spionaj ale Austriei pentru a le reconstrui cu o nouă conducere sub influența Kremlinului.
Esențial pentru acest efort, susțin ei, a fost partenerul junior al coaliției guvernamentale de la acea vreme. Este vorba despre FPÖ, care astăzi este cel mai popular partid din țară.
Procurorii austrieci au dezvăluit luna trecută că persoanele suspectate că au pus la cale acțiunea erau de fapt agenți ai Rusiei aflați sub comanda lui Jan Marsalek.
Acesta este un fost director al firmei Wirecard. Autoritățile spun că lucrează pentru GRU, serviciul de informații militare externe al Rusiei.
Firma este acum falimentară, iar Marsalek este dat în urmărire. Acesta ar fi putut reuși să fugă în Rusia, potrivit Politico.