Moscova a amenințat, în mod repetat, că războiul din Ucraina ar putea escalada într-un conflict nuclear. Deutsche Welle se întreabă dacă președintele rus este, într-adevăr, pregătit să folosească arme nucleare, așa că a cerut opinia mai multor de experți.

Citând surse NATO, cotidianul britanic The Times a dezvăluit recent că Rusia pregătește teste nucleare în Marea Neagră. Mai mult, a apărut un videoclip care arată un tren militar rus în mișcare spre granița cu Ucraina. Se presupune că ar avea legătură cu Direcția a -12-a Ministerului rus al Apărării, care este responsabilă de arsenalul nuclear al țării.

Pași mici spre escaladare

Gerhard Mangott, profesor de relații internaționale la Universitatea din Innsbruck, a declarat că pericolul ca Rusia să desfășoare arme nucleare este unul mare. El a sugerat că trenul militar și faptul că submarinul Belgorod (K329) a fost mobilizat ar putea fi mesaje nucleare.

„Conducerea rusă arată Ucrainei și guvernelor din Occident că Rusia este destul de capabilă, dar și dispusă, să folosească arme nucleare”, a declarat el. „În acest moment, acest lucru servește mai ales ca un factor de descurajare, pentru a semnala că Ucraina nu ar trebui să-și continue ofensiva și că Occidentul nu ar trebui să o susțină, în continuare, cu arme”, adaugă el.

Ar putea testa o armă nucleară tactică peste Marea Neagră

În plus, acesta a avertizat că, dacă ultimele amenințări nu vor opri contraofensiva ucraineană, Vladimir Putin ar putea trece la următoarea etapă. „Ca un ultim mesaj radical de oprire a ofensivei, Rusia ar putea testa o armă nucleară tactică peste Marea Neagră sau în Kamchatka”, a spus el.

Mangott a adăugat că, dacă o explozie asupra unui teritoriu nelocuit nu va ajuta Moscova, iar Ucraina va continua să recucerească teritorii, Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică. „Asta nu s-ar întâmpla în prima linie, ci undeva în spate, dincolo de teritoriul urban locuit”.

Expertul militar Ralph Thiele susține și el că, dacă o bombă nucleară lansată deasupra unui teritoriu nelocuit nu va avea un efect descurajant, Moscova ar putea încerca să atace ținte politice și economice din Ucraina.

„Ar putea fi o explozie care va trimite un impuls electromagnetic și va distruge totul, pe o suprafață de sute de kilometri pătrați: tot ce este alimentat electric va fi distrus – mașini, televizoare, sateliți, computere, centrale electrice”, a spus el.

SUA a avertizat deja asupra consecințelor catastrofale

Majoritatea experților internaționali este de acord că un test cu arme nucleare ar avea consecințe devastatoare pentru Rusia. „Chiar și un simplu test, care ar fi o încălcare a Tratatului de interzicere a testelor, ratificat de Rusia, ar duce la sancțiuni economice și financiare severe”, a explicat Mangott.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avertizat încă de luna trecută asupra „consecințelor catastrofale” ale unui astfel de atac al Rusiei. Potrivit lui Mangott, răspunsul SUA și al NATO ar trebui să fie, probabil, unul militar.

Occidentul ar trebui să caute sprijinul Chinei

Până acum, China a adoptat o poziție neutră în ceea ce privește războiul din Ucraina. Dar tot mai mulți experți sunt de acord că Beijingul ar putea ajuta la descurajarea Rusiei în ceea ce privește lansarea unui atac nuclear. Thiele consideră că Occidentul ar trebui să facă mai mult pentru a transforma China în aliatul său strategic.

„Putin este dependent de China”, a spus el. „Prin implicarea Chinei, lumea ar avea șansa de a obține o încetare a focului, ca prim pas”. Cu toate acestea, el crede că Occidentul nu ar trebui să oblige Beijingul să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei, deoarece acest lucru nu ar fi benefic pentru China. În opinia sa, China este interesată să pună capăt războiului din Ucraina, în special din motive economice, și nu dorește un conflict nuclear.

„Politicienii noștri vor, de fapt, să țină China în afara Europei, deoarece cred că va fi dificil, în viitor, să se ocupe de China, atât în ​​ceea ce privește economia globală, cât și geopolitica. Cred însă că o prezență mai puternică a Chinei, aici, în Europa ar fi cel mai mic rău dintre două rele”, a spus Thiele. Acesta a fost un atu, care ar trebui folosit, consideră expertul militar.