Dar, dacă va călca pe urmele liderului rus, China nu va fi niciodată liderul economiei globale, susține Martin Schram în editorialul publicat de Centralmaine.

Pelosi s-a deplasat în Taiwan, în ciuda sarabandei de avertismente lansate de președintele Xi, care a decis că pur și simplu nu poate tolera o vizită a șefei Camerei Reprezentanților în Taiwan,  insulă despre China și SUA au convenit în anii 1970 că este parte a Chinei, guvernată prin sisteme separate.

Foc și pară după vizita lui Pelosi în Taiwan

În ultimele decenii, congresmani americani au vizitat constant Taiwanul. Dar, dintr-odată, Xi a considerat că vizita lui Pelosi nu este potrivită. La o zi după plecarea acesteia, Xi a ripostat, furios, lansând o serie de exerciții militare, pe parcursul mai multor zile, pentru a demonstra că are puterea și voința de a înconjura insula Taiwan.  Ministerul Apărării de la Beijing a  numit Statele Unite „adevăratul agitator, care nu dorește pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan”.

Recent, o altă delegație a Congresului SUA, condusă de senatorul Edward Markey, a aterizat în Taiwan. Iar guvernul lui Xi Jinping a anunțat o nouă rundă de exerciții militare în jurul insulei. Beijing-ul a emis un avertisment, susținând că, dacă liderii din Taiwan „nu reușesc să se stăpânească”, vor exista consecințe greu de descris.

Încurajat de agresiunea lui Putin

Acesta a fost exact tipul de reacție militară exagerată de care America s-a temut atunci când președintele Vladimir Putin își mobiliza trupele la granița cu Ucraina, pentru ceea ce se contura drept o invazie iminentă. Anul trecut, în decembrie, scriam că va urma invadarea Ucrainei și că președintele Xi ar putea fi încurajat de agresiunea lui Putin să întreprindă noi acțiuni militare în regiune.

O astfel de agresiune, am avertizat atunci, ar putea afecta încercarea pe termen lung a președintelui Xi de a face din China liderul incontestabil al economiei globale. „Președintele Chinei Xi Jinping poate învăța multe de la vecinul său, președintele Rusiei, Vladimir Putin. Nu despre ce să faci, ci despre ce să NU faci”, scriam la acea vreme.

China nu va fi niciodată liderul economiei globale

Spuneam atunci că, prin invadarea Ucrainei, Putin va sfârși prin a-și ruina definitiv reputația. Dacă Xi intenționează să continue agresiunile și, în cele din urmă, să invadeze Taiwanul, va păta pentru totdeauna eticheta „Made in China”, iar țara sa nu va fi niciodată liderul economiei globale.

Motivele lui Xi par însă clare: economia Chinei a încetinit semnificativ și va rata ținta de creștere de 5,5% pentru acest an. Fabricile din China se închid din cauza raționalizării energiei electrice. Rata scăzută a natalității și creșterea stagnantă a populației au determinat regimul Xi să descurajeze avorturile. Toate acestea se întâmplă în pragul Congresului din octombrie- noiembrie, care ar trebui să-l facă pe Xi Jinping președinte pe viață.

Președintele Xi a ales cel mai prost moment pentru a-și etala reputația de ”bătăușul numărul 1 al regiunii”, conchide  editorialul semnat de Martin Schram.