cauza titlului. Ce poti scrie despre un caltabos? Iata ca autorul a gasit ce sa scrie si a creat chiar si un personaj caruia ii place enorm de mult caltabosul din localitatea Avaback. Cum era de asteptat, acest caltabos este si o metafora, in acest caz pentru perfectiune. Romanul, care a fost declarat „cartea anului 2002 in Suedia”, debuteaza intr-un mod interesant. In primele pagini aflam cum un corespondent al unui ziar este pus la punct de redactorul-sef. Mai exact, el este instiintat printr-o scrisoare ca nu ii vor mai fi publicate articolele, deoarece nu contin absolut nimic real. Toate intimplarile si personajele sunt inventate. Din acel moment, eroul nostru inceteaza sa scrie. Insa „numai” pentru 50 de ani. Exact peste jumatate de veac, afla ca redactorul-sef al ziarului a decedat, deci este un bun prilej pentru a scrie din nou. Acum, personajul nostru are 107 ani, sta intr-un azil si isi continua povestirea intrerupta de acea scrisoare de „concediere”. Povestea este interesanta, dar, pe alocuri, devine usor plictisitoare. Totusi nu este extrem de greu de trecut cu vederea partile mai putin palpitante.
Regizori celebri si reclamele lor ***
Pe langa proiectiile de filme propuse in cadrul Festivalului de Film „Transilvania”, anul acesta se materializeaza o intentie mai veche a celor implicati in proiect. Pentru prima oara, oamenii de publicitate isi vor da cu parerea despre arta de a face film, iar oamenii de film vor vorbi despre publicitate, din punctul lor de vedere. Proiectul, denumit destul de simplu „Cinepub”, se desfasoara in perioada 2-5 iunie, la Muzeul de Arta din Cluj, asa ca, daca va aflati prin zona, nu-l ratati. Conform organizatorilor, unul dintre momentele de virf ale evenimentului va fi proiectia „Kings of Ads”, o colectie de spoturi video, care se intinde pe durata a doua ore si jumatate, apartinind unor regizori consacrati precum Ridley Scott, Spike Lee, David Lynch, Emir Kusturica, Roman Polanski, Ang Lee, Woody Allen, Luc Besson, Francis Ford Coppola. Asta chiar ar fi de vazut! Invitatul special al primei editii a „Cinepub” este Ales Pavlin, director executiv al Festivalului de la Potoroz – Festivalul de Publicitate al Noii Europe.
„Imparatia cu trasnai” **
„Imparatia cu trasnai” este o colectie de 26 de piese ale unui artist care are un trecut destul de plin in muzica folk. Daniel Fat este actor si, daca se poate spune asa, un maestru in improvizatie, reusind sa prezinte publicului concerte cit mai diverse, de fiecare data altfel. Colaborarea cu spectatorii este strinsa, miscarile din public inspirindu-i cite o piesa pe care o improvizeaza ad-hoc. Materialul discografic poate fi achizitionat de la inceputul lunii iunie.
POVESTIOARE CU TaLC DIN MITOLOGIA ROMANa ***
Departe de a fi simple povestiri, miturile antice latine dezvaluie o lume mirifica, a credintelor in fortele naturii, dar si in nazuintele si curajul fiintei omenesti. Nu exista oprelisti in mitul roman, nici lucru pe care fiinta umana sa nu-l poata face. Simbolistica mitului ascunde un adevar extraordinar. Multa vreme s-a crezut ca razboiul troian a fost o legenda si ca, de fapt, cetatea nu exista. Pana cand arheologul german Schliemann a descoperit cetatea Troia pe teritoriul actualei Turcii, iar mitul a fost aureolat de o realitate arheologica. Am putea spune ca in spatele acestor povestioare antice romane sta esenta religiei si credintei antice. Mitul, ca si fabula, este o scriere care ascunde un sambure de adevar, de multe ori fapte, personaje, intamplari reale. Imparatul Iulian Apostatul spunea ca, indiferent daca unele mituri relateaza intamplari greu de crezut, ca de pilda inghitirea de catre Cronos a propriilor sai fii, ele au o anume simbolistica. Astfel Cronos intruchipa forta implacabila a timpului, care poate distruge totul. Revolta zeilor, in frunte cu Jupiter, intruchipeaza victoria asupra timpului, un ideal la care aspirau toti oamenii.
„Obscenitatea publica” a lui Plesu ****
Targul International de Carte „Bookarest” inregistreaza si lansarea volumului „Obscenitatea publica” semnat de un desavarsit maestru al cuvintelor, Andrei Plesu. Cartea cuprinde o selectie din articolele pe care autorul le-a publicat intre anii 1996 si 2004 in „Dilema”, „Dilema Veche”, „Plai cu boi” si „Jurnalul National”. „Am ales, de regula, texte care, chiar daca s-au nascut sub presiunea unor conjuncturi databile, au, din punctul meu de vedere, o oarecare valabilitate generica”, a declarat Andrei Plesu, subliniind ca textele sale nu definesc doar situatii particulare, personaje ale momentului si „actualitati” gazetaresti, ci si atmosfera unei epoci care, desi pare legata strict de „Romania tranzitiei”, reflecta, adesea, metehnele si pitorescul Romaniei eterne.