France avec Soleil de l’Est, entre 1997 et 2004“. Asociatia „Soleil de l’Est“ incurajeaza procesul de cunoastere prin intermediul culturii. Ea dezvolta schimburi culturale intre estul si vestul continentului european, prin expozitii, conferinte, contacte, intalniri si schimburi de experienta, pentru a construi ceea ce membrii ei numesc „marea Europa culturala“. Inca de la crearea sa, in 1994, „Soleil de l’Est“ a organizat mai mult de 50 de manifestari culturale, in special in domeniul artelor traditionale si picturii contemporane. In expozitia de care vorbeam vor expune lucrari nu mai putin de 33 de pictori, lucrari pe care le veti regasi si in catalogul lansat in cadrul acestui eveniment.
Cartarescu, o noua moda
Dupa ce s-a lansat „De ce iubim femeile“ am avut impresia ca si Cartarescu devine, fara voia lui, un personaj monden. Cartea lui s-a bucurat de un real succes – imi amintesc ca, la vreo saptamana dupa lansare, se epuizase tirajul initial comandat de librarii. Si apoi a inceput sa vorbeasca toata lumea despre ea si a fost ca un trend – toata lumea citise cartea, chiar si vedetele noastre vorbeau despre ea. Ce mai, daca nu citisesi „De ce iubim femeile“, nu existai! Am citit-o si eu. Si nu-mi placea, intr-un fel, ca este atat de la moda“, dar ma bucuram totusi ca valva si interesul erau in jurul unor povestiri romanesti. Intamplari atat de simple care abunda de trairi, atat de reale, chiar si acolo unde il suspectam totusi pe Cartarescu ca apeleaza si la fictiune. Am crezut ca atingerea Petrutei l-a vindecat pe autor si imi doresc sa ma duc in magazinul Cocor, unde ea este acum vanzatoare, sa vad daca nu o s-o gasesc pe cea din poveste. Am crezut fiecare rand pe care l-a scris. Povestirile lui Cartarescu nu sunt, de asta data, complicate, dar frumusetea lor vine din naratiune, din sensibilitatea extrema, din lucruri mici care schimba vieti, dintr-o multime de trairi cu care ramai si dupa ce ai ajuns la final. Parca te face sa privesti lucrurile altfel, sa fii putin mai atent, sa uiti de fuga cotidiana, de superficialitate. Dar povestile sunt pentru a fi povestite. Poate ca de aceea „De ce iubim femeile“ este acum disponibila si ca audiobook, in lectura actorului Adrian Pintea. Am un profund respect pentru literatura tiparita, dar, cum tehnologia avanseaza atat de rapid, ar fi interesant sa aveti in biblioteca si editia tiparita si pe cea multimedia. Lectura si auditie placuta!
Ludwig, Nicolo & Jo – un nou spectacol la national
Radu Gheorghe colaboreaza din nou cu Teatrul National „I. L. Caragiale“ din Bucuresti, insa de aceasta data nu doar ca actor, ci si ca scenarist si regizor. El „a pus la cale“ un nou spectacol, numit „Ludwig, Nicolo & Jo“, care se va juca in Sala Liviu Rebreanu a Nationalului. Avandu-i in rolurile principale pe Mihai Bisericanu, Radu Gheorghe si Georgeta Ciocirlan, spectacolul s-a nascut din dorinta protagonistilor de a gasi noi modalitati de exprimare artistica. Apeland la niste mijloace neuzuale pentru niste actori, atat Radu Gheorghe, cat si Mihai Bisericanu propun spectatorilor descifrarea si savurarea unui nou limbaj artistic in care gesturile, sunetele, obiectele si, in general, tot ce exista sau apare in scena prinde viata si se constituie intr-un tot unitar care, dramatic si comic in acelasi timp, clasic si modern, mai in gluma, mai in serios, nu se poate numi altfel decat TEATRU. O scena, trei personaje, cateva instrumente, putina lumina si mult talent, acest spectacol itinerant s-a dovedit a fi convingator atat pentru publicul roman, cat si pentru cel strain.
Teatrul oprimatilor
In cadrul campaniei „Nu da spaga“, pe parcursul caravanei de spectacole pe tema coruptiei mici, Fundatia Concept a utilizat o metoda numita Teatrul Forum. Scopul principal al acestei metode este de a ajuta persoanele care au diverse probleme sa-si construiasca metode proprii de actiune pentru viitor. Se urmareste stimularea dorintei indivizilor de a se transforma si de a-si exercita capacitatea innascuta de a se exprima prin mijloace artistice. Iata ca acum se lanseaza si volumul „Jocuri si exercitii pentru actori si non-actori – Teatrul oprimatilor in practica“, prima traducere integrala in limba romana a lucrarii lui Augusto Boal, fondatorul metodei de care vorbeam mai sus – Teatrul Forum. Lucrarea contine exercitii si jocuri folosite pentru a pregati publicul in vederea stimularii dezbaterilor care au ca finalitate identificarea mijloacelor de rezolvare a problemelor sociale.Autorul lucrarii, Augusto Boal, este fondatorul Teatrului Oprimatilor. El sustine workshop-uri la nivel international, dar si publica volume care promoveaza metodele Teatrului Oprimatilor: Teatrul Forum, Teatrul Invizibil, Teatrul Imagine, Teatrul Legislativ etc. Aceste metode se practica in mai mult de 70 de tari.
Expozitie literara multimedia
Fragmente video bazate pe opere literare renumite, povesti despre viata si opera a sute de scriitori din antichitate pana in zilele noastre, informatii despre contextul in care ei au creat, toate acestea pot fi accesate intr-o expozitie interactiva multimedia deschisa la Muzeul Literaturii Romane. Dar, pentru aceasta trebuie sa mergeti acolo. EuroLiteraTur este primul proiect interactiv multimedia in domeniul literaturii, cu caracter permanent, din Romania. O expozitie interesanta pentru public, mai ales cel tanar. Printr-o simpla apasare pe diferite butoane, se afiseaza trasaturile literaturii antice grecesti, date despre Cicero, Villon, Eminescu, Shakespeare, Camus sau Kafka, se poate urmari un fragment de interviu cu Nichita Stanescu sau un extras din filmul lui Andrzej Wajda „Pan Tadeusz“. Exista si autori romani inclusi in aceasta enciclopedie literara, 70 la numar, iar printre ei sunt Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Vasile Voiculescu, Ion Barbu, Camil Petrescu, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Adrian Paunescu si Stefan Augustin Doinas. Informatiile sunt disponibile in opt limbi: romana, engleza, franceza si cele cinci limbi ale tarilor partenere – greaca, italiana, spaniola, ceha si poloneza.