Are o rubrica saptamanala la National Public Radio, postul de stat american, si aparitii bi-saptamanale la MSNBC si The Baltimore Sun. Codrescu este prezent pe Internet intr-o multime de locuri: La Andreicodrescu.com cu „Message du jour”, printre altele. La NPR.org cu comentarii si guest appearances in format Windows Media Player sau Real Audio, la Exquisitecorpse.org ca editor al jurnalului literar omonim.

Quo Vadis, ecranizat de polonezi
Veteranul Jerzy Kawalerowicz propune o noua versiune cinematografica a lui Quo Vadis. Romanele lui Henryk Sienkiewicz, scriitor polonez premiat cu Premiul Nobel, sunt ecranizate de mai bine de 30 de ani. Regizorul s-a gandit la ecranizarea romanului „Quo Vadis” ica de acum 35 de ani, dar nu credea ca acest proiect va putea fi realizat. Totusi, icercarea a fost dusa la bun sfarsit acum doi ani.
Actiunea nu trebuie rezumata; bineiteles, ea este inspirata din romanul cu acelasi nume. Premiera internationala a acestui film a avut loc la Vatican i 2001. Ceremonia a fost asistata de Papa Ioan Paul al II-lea, iar spectacolul a fost vizionat de mai mult de 6.000 de oameni. Kawalerowicz avea pe atunci 79 de ani. El este scenaristul
si regizorul fimului „Trenul de noapte”, realizat i 1959. „Quo Vadis” poate fi vazut,
in Romania, cu incepere din 18 aprilie.

170.000 de termeni tehnici
„Dictionarul tehnic roman-englez”, aparut
la Editura Tehnica, include peste 170.000 de termeni tehnici cu corespondente
anglo-saxone actualizate la zi. Lucrarea, care cuprinde peste 1.500 de pagini,
este in acelasi timp riguros si prietenos
organizata. Volumul mare vine de la faptul ca, de fapt, dictionarul e un pic „poliglot”, mai ales pentru termeni cu un grad ridicat de generalitate, precum „canal de scurgere”. O astfel de sintagma poate fi tradusa
in mai multe feluri, in functie de domeniul caruia ii este subsumat: industria hartiei (drainage), hidrotehnica (drain),
minerit (discharge spout),
constructii (discharge pipe).

Fratii Strugatki, anticomunisti
Celebri acum vreo doua decenii pentru „Picnic la marginea drumului”, proza care a stat la baza celebrei „Calauze” a lui Tarkovski, fratii Strugatki sunt, printre altele, „inventatorii” genului SF utopic in literatura rusa („Intoarcerea”). Aparut la Editura „Paralela 45”, „Orasul damnat” este o carte cu accente orwelliene, care blameaza altfel spus, prin exagerare artistica, privarea de libertate specifica regimurilor comuniste. Concluzia? Guvernari de acest fel se bazeaza pe „exploatarea nerusinata a sperantei umane intr-un viitor mai bun”. Cartea a aparut in Rusia in ultimii ani al glasnosti-ului (1988).

Pacino si Farrell In Recrutul
Colin Farrell a fost in culmea fericirii cand a aflat ca partenerul sau in filmul „Recrutul” este chiar Al Pacino. Farrell interpreteaza rolul absolventului care abia a ajuns in CIA (tanarul James Clayton), iar de transformarea lui in ofiter pentru operatiuni speciale se ocupa instructorul CIA Walter Burke (Al Pacino). Prima sarcina a lui Clayton a fost sa descopere un informator infiltrat in cadrul agentiei. Incercand sa-si indeplineasca insarcinarea, el si-a dat seama ca nu poate avea incredere in nimeni, ca totul ar putea fi doar inca un test pus la cale de CIA. si, in toiul multor intorsaturi de situatie, tanarul se mai si indragosteste de o colega de curs.
Pentru acest film, Colin Farrell a exersat mult ca sa scape de accentul sau irlandez, iar realizatorii au vizitat Cartierul General al CIA din Virginia. Pentru metodele de recrutare, de antrenament, la care sunt supusi tinerii, a fost consultat un purtator de cuvant al CIA. Regia ii apartine lui Roger Donaldson, iar filmul poate fi vazut in cinematografe incepand cu 25 aprilie.

Harry Potter pe caseta video si DVD
Dupa ce a dublat incasarile la pop-corn la Hollywood
Multiplex acum cateva luni, al doilea Harry Potter, filmul, apare si in format VHS/DVD. De data asta este vorba
de o serie de ciudatenii care incep sa se petreaca la scoala de Magie Hogwarts. Harry si prietenii lui, Hermione si Ron, se apuca sa caute cauza raului, pe care o gasesc intr-o camera vrajita. Harry reuseste sa-l toace pe balaurul care intruchipeaza raul cu o sabie fermecata si aptitudinile vrajitoresti binecunoscute.